Оплески ювіляру

Кримський академічний російський драматичний театр ім. Горького вже тиждень приймає від керівників автономії, колег та всіх охочих привітання з 185-річним ювілеєм.

Найстаріший (не лише в Україні) театр бачив на своїй сцені Щепкіна, Заньковецьку, Комісаржевську та інших великих акторів. У 30-х роках ХХ століття «Кримдерждрамтеатр» став одним з кращих провінційних театрів СРСР. Нинішню творчу біографію ювіляра пише талановита трупа акторів, а на афіші — близько семи десятків вистав різних жанрів. Тут працює з аншлагами сім сценічних майданчиків! І щороку виходить не менше десяти прем’єрних постановок. Високі державні нагороди й звання від перших осіб держави й автономії провідні актори вже отримали, а потік щедрих дарунків та вітальних телеграм від шанувальників з подяками звідусюди за силу таланту і творче довголіття триває.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Письменники Срібної землі

Закарпатський осередок Спілки письменників відзначив своє 60-річчя. Колег по перу привітали заступник голови НСПУ Василь Шкляр, а також словацькі письменники Іван Яцканич та Мілан Бобак. На святі презентовано книгу «Письменники Срібної землі», куди увійшли твори більш як 100 закарпатських авторів. В обласному осередку Спілки, за словами голови Петра Ходанича, 32 письменники.

Цей край має двох лауреатів Шевченківської премії: Петро Скунць та, на жаль, уже покійний Іван Чендей.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Ужгород.

Майстер фотолітопису

В Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відкрито виставку майстра фотопортрета Леоніда Левіта. Це ім’я відоме не лише в Україні, а й у світі.

Народився митець 1925 року в Москві. За фахом він — токар-інструментальник. Але захоплення фотографією привело його до Київського фотоклубу, а згодом його роботи побачили глядачі на фотовиставках. Справжнє визнання прийшло до художника у 1960-х.

В історію українського мистецтва Л. Левіт увійшов як майстер унікального фотолітопису, над яким працював майже півстоліття. На портретах — режисери, актори, художники: І. Кавалерідзе, Н. Ужвій, Д. Мілютенко, З. Гайдай, Л. Кадочникова, Р. Недашківська, Ю. Лавров, М. Дерегус, Г. Якутович, Ф. Нірод, М. Глущенко, М. Примаченко. А портрет видатного композитора Д. Шостаковича обійшов, без перебільшення, весь світ. Усім цим роботам властива скульптурність, гармонійно поєднана з графічною окресленістю. Це — портрети-біографії. Як каже сам Левіт: «Справжній фотопортрет — це вся історія життя, передана в одну мить».

Світлана МУШТЕНКО, старший науковець музею.

На Прикарпатті зацвіла «Червона рута»

Стали відомі імена колективів та виконавців, які представлятимуть Прикарпаття у фіналі Х Всеукраїнського конкурсу сучасної української пісні та популярної музики «Червона рута», що проходитиме в Луганську.

Це співаки Ірина Масьовська з Коломиї, Юрій Хомин з Івано-Франківська і Жанна Романюк із села Голоскова Коломийського району (номінація «поп-музика»), гурт «Петровичі» з Ворохти («акустична музика»), калушанин Степан Гнатів (сценічне ім’я «Блайзер») в номінації «сучасна танцювальна музика» та рок-група «Кораллі» з Івано-Франківська («рок-музика»). Вони стали переможцями обласного відбірного конкурсу фестивалю. Ще 16 колективів та солістів — у резерві. За словами голови журі директора Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василя Турянина, на конкурс було подано понад сто заявок. Воно й зрозуміло: це єдиний некомерційний фестиваль сучасної пісні в Україні, доступний для всіх, бо не вимагає від учасників вступних внесків. Змагання також показало, що багато виконавців не вміють рухатися на сцені, правильно співати, танцювати, відповідно одягатися. Тож в області назріла проблема відкрити школи дизайну, сценічного руху, вокалу.

Дарина НАЗАРУК.

Івано-Франківська область.