Перша екскурсія — болгарською

Запорізька область. До 145-річчя переселення болгар до Таврії Бердянський краєзнавчий музей відкрив експозицію «Болгарський дім».

Як розповіла директор музею Людмила Ноздріна, задум підтримали в болгарській громаді, на кафедрі слов’янського мовознавства педуніверситету та в міськвиконкомі. Але від ідеї до втілення минули роки. Адже розшукати старовинні речі нині важко. Лише цього року музей провів п’ять етнографічних експедицій до сіл Трояни, Андрівка, Софіївка, Полоузівка, Луначарське Бердянського району. Десятки людей поділилися сімейними реліквіями. Особливо цінні експонати передали родини Тельчарових, Малярчуків та Пастирєвих.

І все ж повного набору предметів домашнього вжитку та вбрання часів переселення болгар на південь України не вдалося знайти, тому обрали компромісний варіант, який отримав умовну назву «Житло моєї прабабусі». У зрізі будинку, вкритого овальною черепицею-татаркою, з розмальованим фронтоном, відтворено картину побуту початку 50-х років ХХ століття. Це той період, коли в оселях ще співіснували старовинні речі та предмети нової цивілізації, як, скажімо, мідний казан (бакир), дерев’яне корито для тіста (нушкула) та батарейковий радіоприймач. Кожний експонат має свою історію і часом його цінність визначається не лише пізнавальним значенням, а й складністю пошуків. Така, приміром, угріпка — дерев’яна лопаточка для зчищання тіста. А найбільше захоплює відвідувачів виставка рушників. Від українських вони відрізняються і манерою вишивання, й тим, що зіткані з куприни — ниток тутового шовкопряда.

Перша екскурсія за бажанням відвідувачів була проведена болгарською мовою, і всі її добре розуміли. Цією мовою в музеї спілкуватимуться зі студентами слов’янського відділення філфаку Бердянського педуніверситету та етнічними болгарами.

Микола МАНЬКО.

Премія «Степового орла»

Кіровоград. Експозиція творів претендентів на здобуття обласної премії з образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна відкрилася у художньо-меморіальному музеї художника.

Щорічна премія встановлюється у трьох номінаціях: «Національна традиція», «Новітні спрямування» та «Мистецтвознавство й історія мистецтв». Нині в залах музею експонуються кращі твори кіровоградських художників. Переможців визначатимуть восьмого грудня, в день народження Олександра Осмьоркіна. Їм буде присуджено звання Лауреата, вручено диплом та почесну відзнаку — скульптуру «Степовий орел» і грошову премію.

Олег БОНДАР.

Охорона теж співала

Понад 100 учасників зібрав традиційний конкурс «Талант» у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині. Змагалися солісти у номінаціях популярна музика, авторська пісня, на сцену виходили рок-гурти, вокальні ансамблі — дуети, тріо, було чимало реп-проектів. Володарем гран-прі стала Марина Сус, вихованка заслуженого працівника культури України Тамари Плющ. Взагалі, в місті працює чимало талановитих музичних наставників — Любов Мартинюк, Ольга Боднар, Борис Шликов, Олег Швець, Юрій Савчук, Віталіна Савінська.

Голова «Студентського братства», член журі конкурсу Руслан Голубіцький зауважив, що хлопцям із загону охорони, яку для годиться виставили в міському Будинку культури, роботи у дні конкурсу не було. Хіба що — підспівувати!

Вл. інф.

«Підкову...» везуть до Естонії

Івано-Франківськ. Обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки вперше їде на гастролі в Естонію. Лялькарів запросило тамтешнє Українське земляцтво. Прикарпатці повезуть до Естонії виставу «Підкова на щастя» за творами Івана Франка (постановник Володимир Данилець). Гастролі триватимуть 10 днів.

Дарина НАЗАРЧУК.