Наш земляк, знаменитий марафонець Володимир Куц уперше застосував тактику «рваного ритму». Він несподівано для суперників то прискорював, то уповільнював біг. Щось подібне відбувалося минулого тижня і в сесійній залі. Бурхливий початок, затишшя, а потім емоційний сплеск.

Найбільше протистояння викликав Закон «Про голодомор 1932—1933 років в Україні». Осібна позиція соціалістів розізлила союзників, які зробили кілька гучних заяв. Зокрема, стосовно майбутнього переформатування складу коаліції.

Іще одним тестом на міцність «антикризовиків» став звіт тимчасової комісії, яка вивчала публікації в одному з тижневиків про корупцію в системі Міністерства внутрішніх справ. Комісія запропонувала увільнити Юрія Луценка з посади міністра. Однак знову соціалісти не підтримали цю пропозицію, оскільки «регіонали» хотіли призначити на цю посаду свою людину. Щоправда, вчора Прем’єр-міністр вніс подання на призначення міністром лідера фракції СПУ Василя Цушка. Отож Партія регіонів змушена була піти на поступки заради звільнення з посади його попередника.

Окрім цього, вчора парламент розглянув питання про звільнення з посад міністрів закордонних справ та оборони. Дебати довкола того, хто має робити подання на звільнення цих високопосадовців, результату не дали. І ще одна деталь. Обидва профільні комітети Верховної Ради так і не підготували проекти постанов парламенту за звітами міністрів. Відтак їхня доля, попри прагнення антикризової коаліції, залишиться невизначеною.

Водночас ці події — свідчення загострення у відносинах прем’єра, глави держави і антикризової коаліції. А це, безумовно, позначиться і на авторитеті держави.

Щоправда, у перервах між політичними баталіями народні обранці зуміли ухвалити низку законів, які мають сприяти входженню країни у СОТ. А також врахували зауваження глави держави до закону про внесення змін до законів про оподаткування. Що дозволить швидше розглянути проект закону про державний бюджет на наступний рік.