Питання соціального захисту інвалідів в Україні стає дедалі актуальнішим і неабияке значення в цьому відіграє забезпечення населення протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування та реабілітації. Це підтверджує невтішна статистика, за якою кількість людей, які потребують протезно-ортопедичної допомоги, невпинно зростає.

Сьогодні держава має розгалужену мережу казенних та державних підприємств, розташованих майже в кожному обласному центрі, які виготовляють більшу частину протезно-ортопедичної продукції та входять до складу Промислового об’єднання «Укрпротез» Міністерства праці та соціальної політики України. ПО «Укрпротез» об’єднує в своєму складі Український НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності, 16 державних та казенних протезно-ортопедичних підприємств, ДП «Центр сертифікації технічних засобів реабілітації та послуг», за останні декілька років в якості асоційованих членів до складу об’єднання увійшли три підприємства інших форм власності. Промислове об’єднання забезпечує єдину науково-технічну політику в протезно-ортопедичній галузі, спрямовану на підвищення якості та функціональності виробів.

3 грудня світова громадськість відзначатиме Міжнародний день інваліда. Оцінку державній політиці у цьому напрямку можна дати, оглянувши виставку, присвячену цьому дню, яка триватиме з 1 по 3 грудня в Українському домі. Про досягнення і перспективи протезно-ортопедичної галузі розповідає гендиректор ПО «Укрпротез» Владислав ЦІЛИНА.

— Владиславе Володимировичу, скільком людям ви надали допомогу і як її сьогодні можна отримати?

— Щорічно протезно-ортопедична допомога надається понад 700 тис. інвалідам, ветеранам війни та праці, дітям, пенсіонерам. Номенклатура виробів для інвалідів досить широка. До неї входять протези, тутори верхніх і нижніх кінцівок, корсети, бандажні вироби, ортопедичне взуття, що виготовляються за індивідуальними замовленнями, а засоби пересування та малої механізації, взуття на протези та інші вироби — серійно та з урахуванням потреб клієнта. Всі підприємства об’єднання мають медичні відділи з амбулаторним прийомом, стаціонарами первинного і складного протезування. В стаціонарі пацієнтам допомагають підготуватися до протезування, проводять саме протезування, вчать користуватися протезно-ортопедичними виробами, зробити перші кроки.

Ми зобов’язані дбати, щоб усі, хто цього потребує, вчасно отримували сучасні, зручні протези та засоби пересування, могли (за потреби) швидко їх відремонтувати, мали можливість пройти медичне обстеження.

Якщо вести мову про якість послуг, їх адресність та наближеність до пацієнта, то на підприємствах є виїзні медико-технічні бригади. Вони здійснюють прийом з виїздом на місце, що дає можливість людям з особливими потребами отримувати протезно-ортопедичну допомогу і в найближчому населеному пункті, і безпосередньо за місцем проживання.

Крім того, три роки тому впроваджено електронну систему контролю за виготовленням та видачею протезно-ортопедичних виробів — єдиний банк даних ПО «Укрпротез». Це дало змогу забезпечити адресність протезно-ортопедичної допомоги. Тепер ми можемо оперативно отримувати персоніфіковану інформацію стосовно термінів обслуговування кожного клієнта та контролювати ефективність використання коштів держбюджету на соціальний захист інвалідів.

Наприклад, ортопедичне взуття виробляють 90 відсотків державних підприємств об’єднання. Діти до 18 років, пенсіонери і всі пільгові категорії отримують таке взуття безоплатно. Ми постійно вдосконалюємо технологію, прагнемо, щоб взуття було красиве за дизайном і відповідало специфічним потребам клієнта.

— А щоб ви порадили: де краще протезуватися — в державній чи приватній структурі?

— Це — вибір кожного. Людина (у процесі лікування в клініці або на виході з неї) має можливість отримати консультацію представників галузі та самостійно обрати підприємство, де їй проведуть протезування.

Але тут слід враховувати наступний етап — обслуговування в стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства. Такі стаціонари є тільки на державних протезно-ортопедичних підприємствах, жодне приватне власного стаціонару не має.

І цим державні підприємства вигідно відрізняються. На підприємствах об’єднання пацієнт отримує тимчасовий протез, який в процесі медичного супроводу й аналізу виготовляється для кожного пацієнта індивідуально, потім саме протезування, після чого проводиться реабілітація — фізична й психологічна: людину вчать користуватися протезом.

Люди, як правило, прив’язані до конкретного лікаря, а не підприємства. Головне, що інвалід може самостійно обирати і лікаря, і підприємство, де йому буде виготовлено необхідний виріб.

За останні декілька років на вітчизняному ринку протезно-ортопедичних послуг з’явилося чимало підприємств недержавної форми власності, близько 30 з них виконують державне замовлення, і з кожним роком їх стає дедалі більше.

— Протезно-ортопедична допомога надається за державні кошти. Чи є протезування у приватній структурі безоплатним?

— Держава забезпечує всіх, хто цього потребує, безплатними протезами, і замовити такий протез можна і на державному, казенному підприємстві, і на приватному. Для цього потрібно мати офіційно підтверджену інвалідність (довідку МСЕК) та паспорт. В окремих випадках, коли людина потребує складного протезування, вона може звернутися до Фонду соціального захисту інвалідів. Протезування також може профінансувати Фонд страхування від нещасних випадків. Але, звичайно, це не забороняє будь-кому купувати протезно-ортопедичну продукцію за власні кошти.

Сьогодні є інша проблема — вартість протезування, яка може змінюватись залежно від того, які комплектуючі та матеріали використано.

В умовах постійного дефіциту бюджетних коштів, з метою забезпечення максимальної кількості інвалідів, казенні (державні) підприємства змушені випускати недорогі, однак достатнього рівня функціональності та якості вироби. Економія бюджетних коштів відбувається також за рахунок того, що підприємства користуються затвердженими нормами витрат матеріалів, сировини, робочого часу, заробітної плати. Видача виробів здійснюється суворо за медичним призначенням з найоптимальнішою комплектацією; встановлено суворий контроль за накладними витратами державних та казенних підприємств; здійснюється контроль за правильністю формування собівартості та ціни виробів. Унаслідок цих заходів ПО «Укрпротез» досягає певної економії бюджетних коштів, за рахунок яких інваліди додатково забезпечуються протезно-ортопедичними виробами, інвалідними візками. Так, наприклад, на Львівському підприємстві було додатково запущено 711 інвалідних візків на суму 1,8 млн. грн.

— Враховуючи, що забезпечення пільгових категорій населення технічними засобами реабілітації здійснюється за державні кошти, конкуренція між протезно-ортопедичними підприємствами за право виконувати це замовлення постійно загострюватиметься. Як ПО «Укрпротез» захищає інтереси державних і казенних підприємств?

— Сьогодні потреба посилення впливу наших підприємств на ринку комплектуючих до технічних засобів реабілітації постала особливо гостро. Бо лише два підприємства об’єднання — ДП Завод «Імпульс» та Харківське ДДПП — там присутні. Значний сегмент цього ринку належить іноземним (Німеччина, Росія) виробникам, а також приватним вітчизняним підприємствам. Тому ми повинні подбати про нарощування випуску державними та казенними підприємствами комплектуючих до протезів.

Проектом державного бюджету на 2007 рік передбачено виділення коштів на впровадження інвестиційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації, в тому числі 20 млн. грн. — на організацію виготовлення сучасних комплектуючих для протезів.

Щодо розширення виробництва, то це цілком можливо: за рахунок збільшення випуску вітчизняного обладнання для протезно-ортопедичних підприємств. Сьогодні тільки Харківське КЕПОП та Харківське ДДПП випускають сучасне обладнання (робоче місце взуттєвика, фрезерні станки тощо). Протягом року державними та казенними підприємствами ПО «Укрпротез» виготовлено продукції та надано послуг, що не фінансуються з державного бюджету, на суму більш як 10,0 млн. грн.

— Успіх будь-якої діяльності залежить від впровадження новітніх технологій, кваліфікованого персоналу та сучасної виробничої бази. Що зроблено за останній час у галузі для поліпшення якості продукції та послуг?

— Згідно з програмою переоснащення підприємств ПО «Укрпротез» у 2005 році за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів замінено 552 одиниці морально та фізично застарілого устаткування на взуттєвих та протезно-ортопедичних дільницях підприємств. У поточному році підприємствами об’єднання впроваджено у виробництво близько 30 нових моделей ортопедичного взуття, які мають сучасний та зручний дизайн. Випускаються нові моделі бандажів та корсетів поліпшеної конструкції із застосуванням сучасних матеріалів, підвищується якість та функціональність виробів.

— Як впливає на ці процеси вітчизняна наука?

— Відомчий Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності займається науковими розробками та впровадженням нових видів продукції, питаннями сертифікації продукції та акредитації підприємств галузі.

У клініці Інституту є стаціонар на 300 ліжок, де люди можуть отримати допомогу у разі складного протезування. Спільно з фахівцями Інституту створено навчальні програми для працівників галузі.

Також за участю фахівців Інституту розроблено низку заходів, якими передбачено сертифікацію продукції протезно-ортопедичних підприємств, розроблення національних (гармонізованих з міжнародними) державних стандартів якості, організацію роботи лабораторій для проведення випробувань за методиками міжнародної стандартизації ІСО.

— Хотілося б також почути від вас, як керівника «Укрпротезу», і про плани на найближчу перспективу.

— Найважливішим завданням ПО «Укрпротез» на сьогодні є створення потужної галузі, яка стане самодостатньою і матиме вихід на зарубіжні ринки.

Завдяки підтримці Міністерства праці як органу, що забезпечує реалізацію соціальної політики в державі, нам вдається гармонізувати виробництво технічних засобів реабілітації з вимогами міжнародних стандартів, що дасть можливість істотно підвищити якість виробів, розширити номенклатуру товарів і послуг для надання допомоги інвалідам України. Проектом державного бюджету України на 2007 рік передбачено виділення 77,0 млн. грн. на приведення протезно-ортопедичних підприємств до вимог ІСО, а також близько 100,0 млн. грн. — на впровадження нових інвестиційних технологій у виробництво технічних засобів реабілітації та їх комплектуючих.

Розуміння державою проблем галузі, підтримка вітчизняного товаровиробника у такому важливому соціальному напрямі дасть можливість підприємствам галузі, в недалекому майбутньому, конкурувати і на українському, і на зарубіжних ринках технічних засобів реабілітації із знаними світовими виробниками. Особливо це стосується засобів пересування та комплектуючих до протезів.

Для вирішення цього завдання ПО «Укрпротез» готове до співпраці з усіма зацікавленими підприємствами, адже об’єднання зусиль прискорить розв’язання соціальних проблем у нашій країні.

Вів розмову Борис СОМАРІН.