Для динамічного розвитку багатосторонніх відносин

Шановні друзі!

Сердечно вітаю вас з 15-ю річницею від дня створення зовнішньої розвідки України.

В сучасних умовах наша молода держава виборола унікальний шанс стати на рівень передових країн світу та вступити до міжнародного співтовариства потужним і гідним партнером. Важливим інструментом для здійснення цього важливого завдання є українська розвідка, яка активно сприяє реалізації національних інтересів у зовнішньополітичній сфері, продуктивно працює над створенням необхідних умов для динамічного розвитку дво- та багатосторонніх відносин з іноземними державами, своєчасно прогнозує, виявляє та попереджує зовнішні загрози Україні.

Наше суспільство гідно цінує ваш високий фаховий рівень і відповідальну роботу і по праву вважає, що зовнішня розвідка, яка посідає чільне місце в системі спецслужб нашої країни, є дійсно ефективним інструментом у вирішенні багатопланових державних завдань.

Сьогодні ваш професіоналізм, багатий досвід, мудрість, працелюбність і наполегливість служать воістину святій справі — розбудові демократичної цивілізованої Української держави. Саме вам — мужнім людям, які гідно стоять на сторожі безпеки Батьківщини, по-справжньому притаманні стійкість і витримка, висока моральність і патріотизм, постійна готовність ефективно захищати національні здобутки.

Верховна Рада України і надалі повною мірою законодавчо сприятиме покращенню матеріально-технічного, фінансового і соціального забезпечення Служби та її співробітників.

Щиро вітаю вас та ваші родини з професійним святом і бажаю усім вам міцного здоров’я, щастя і добробуту, високого злету духу та невичерпної енергії і наснаги в служінні своєму народу і Україні.

З повагою Голова Верховної Ради України Олександра МОРОЗ.

«Затиснувши зуби, виконувати свої зобов’язання»

Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, під час зустрічі обговорено низку питань українсько-польської співпраці, а також ситуацію, що склалася в політичному житті України та в парламенті, зокрема.

А. Мартинюк наголосив, що сьогодні «ми вчимося працювати в коаліції», що, за його словами, і показали результати голосування стосовно визнання голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу. На думку Першого заступника Голови Верховної Ради України, «коаліція має бути єдина» і, «затиснувши зуби, повинна виконувати свої зобов’язання, оскільки відповідає за уряд». Він наголосив, що стосовно питань зовнішньої політики антикризова коаліція має спільне бачення, а що стосується внутрішніх питань, то, сказав він, члени коаліції «можуть мати різні точки зору». Повертаючись до теми голодомору в Україні, А. Мартинюк висловив таку думку: «Голодомор — це велика трагедія, але коли сказав «а», треба говорити «б»: а хто ж його влаштовував?»

Відповідаючи на запитання Я. Ключковського щодо перспектив ухвалення державного бюджету наступного року, А. Мартинюк не виключив, що його може бути ухвалено і в другому, і в третьому читанні одночасно, а отже, документ може бути прийнятий у грудні поточного року. А на запитання Я. Ключковського стосовно можливості повернення до створення широкої коаліції А. Мартинюк відповів, що «і Президент, і Голова Верховної Ради, і Прем’єр-міністр зацікавлені у створенні такої коаліції», але з певних причин, сказав він, цього не сталося.

Конституційний процес: що далі?

На це запитання відомі політики намагалися знайти відповідь під час «круглого столу», який організувало громадсько-політичне об’єднання «Український форум». Усі погоджувалися: проблема пошуку оптимальної моделі влади залишається однією з ключових для України. Особливо після набуття чинності з 1 січня 2006 року змінами до Конституції України. Замість відлагодженої парламентсько-президентської моделі влади, наголошували промовці, ми отримали конституційного «франкенштейна», а замість європейських стандартів демократії — «візантійські інтриги» і постійну боротьбу за владу. Досі не прийнято закони про Президента, Кабінет Міністрів та опозицію. А місцеве самоврядування взагалі залишилося за межами конституційної реформи.

Нині, на переконання колишнього народного депутата Михайла Сироти, треба збалансувати систему стримувань і противаг між Верховною Радою, Президентом і Кабінетом Міністрів. Натомість політики втягуються у протистояння і конфлікти. Отже, констатував перший Президент України Леонід Кравчук, нинішня політична еліта не спроможна завершити конституційний процес так, щоб він відповідав інтересам суспільства. Не можна, на його переконання, підміняти Конституцію і закони Універсалом національної єдності та домовленостями. Це руйнує Основний Закон.

Вельми небагатослівним був колишній глава держави Леонід Кучма: «За два роки для виконання положень Конституції нічого не зроблено». А парламент не має конституційної більшості, тому і не зможе прийняти зміни.

Дві концепції розвитку України запропонував екс-глава парламенту Володимир Литвин.

Шлях до ефективної і збалансованої моделі демократії, переконаний голова «Українського форуму» Володимир Семиноженко, можна віднайти тільки у відкритому діалозі. Тому «УФ» пропонує створити громадянську конституційну асамблею.

Людмила ГОЛОВАТА.

Економіку диктує екологія

Учора Голова Верховної Ради Олександр Мороз провів нараду з питань дотримання умов Кіотського протоколу. На зібранні йшлося про виконання затвердженої парламентом Державної програми з використання альтернативних видів палива.