Ранкове засідання 30 листопада

Суперечливу реакцію викликала пропозиція народного депутата Станіслава Довгого створити ще одну тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України — з питань майбутнього. Такі комісії вже діють у 30 парламентах світу, вивчаючи проблеми науково-інноваційного розвитку країни та стратегічні показники економіки. Однак деякі депутати вважали недоцільним створювати тимчасову комісію на півроку чи рік із такою гучною назвою і таким обмеженим статусом, а викликами майбутнього мають опікуватися постійно діючі інститути чи підрозділи державних структур. Отож ідею створити ще одну ТСК підтримали лише 82 народні обранці.

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко пропонувала створити ще одну тимчасову слідчу комісію — з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ «Криворіжсталь». Аргументація —непрозорість використання близько 25 млрд. грн., які мали бути спрямовані на вирішення соціальних, економічних та екологічних питань, на повернення вкладів в «Ощадбанку». За словами доповідача Олександра Турчинова, ТСК має дати відповіді на запитання: чому не дійшли гроші до Пенсійного фонду, обманутих вкладників і мешканців Кривбасу, куди поділися мільярди бюджетних коштів і хто має за це відповідати?

Голова спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Андрій Кожем’якін також підтвердив, що це питання викликає суспільний резонанс, а кошти, отримані від приватизації «Криворіжсталі», у першому півріччі 2006 року не було спрямовано на цілі, визначені законом.

Однак фракція «Наша Україна», зазначив її представник Олександр Бондар, вважала, що за використанням бюджетних коштів, отриманих від приватизації, має стежити Рахункова палата. Або такій комісії варто доручити вивчити розподіл прибутків не лише від продажу «Криворіжсталі», а й інших об’єктів.

Зрештою, за створення ТСК, яка діятиме два місяці, проголосували 244 депутати. Очолив її депутат від фракції КПУ Євген Мармазов. Однак проти цього запротестувала ініціатор створення ТСК фракція БЮТ, котра хотіла призначити головою комісії свого представника, і заблокувала парламентську трибуну. Після позачергової перерви та політичних консультацій чільником комісії обрали бютівця Андрія Сенченка.

Депутати затвердили Перспективний план законодавчих робіт Верховної Ради України п’ятого скликання (проект глави парламенту Олександра Мороза). До нього включено 273 законопроекти, розподілені за 16 розділами, прийняття яких вимагають передусім Конституція України та Універсал національного єднання.

З попереднім звітом тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб МВС України, викладених у статті «Інша міліція» в газеті «2000» 8 вересня 2006 року, виступив народний депутат Володимир Сівкович (фракція Партії регіонів). У своєму виступі він підтвердив, що комісія володіє фактами, які свідчать: ряд порушень, про які йшлося в публікаціях, справді мали місце. Зокрема, факти незаконного ввезення та реєстрації автомобілів, незаконне оформлення посвідчень водія іноземним громадянам працівниками ДАІ, безпідставні перевірки правоохоронних органів, незаконні дозволи на володіння зброєю бізнесменам тощо. За словами В. Сівковича, матеріали перевірки слідчої комісії буде направлено для реагування до Генеральної прокуратури України. Більше того, в підготовленому комісією проекті постанови передбачалося звернутися до Прем’єр-міністра України з вимогою відсторонити міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від виконання службових обов’язків через украй низький рівень керівництва відомством.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив: Президент України поставив перед очолюваним ним відомством три завдання — очищення міліції, боротьба з корупцією і припинення втручання МВС у політику. Юрій Луценко відзвітував про значне збільшення порушених кримінальних справ проти міліціонерів-корупціонерів, виявлення службових злочинів, випадків хабарництва та реагування на них, численні звільнення правоохоронців — порушників закону, припинення незаконних бізнес-схем у МВС. А факти, викладені в публікаціях, стверджував міністр, прокуратура не підтвердила. І відмовила в порушенні кримінальних справ. Причина чергового звіту міністра у стінах парламенту, заявив Ю. Луценко, — лише політичне бажання змінити керівництво МВС.

Зрештою, за постанову Верховної Ради, яка передбачає взяти звіт ТСК до відома і звернутися до Прем’єра щодо звільнення Ю. Луценка з посади міністра внутрішніх справ, проголосували 232 парламентарії.

На початку пленарного засідання депутати вітали з днем народження своїх колег Катерину Левченко, Олексія Лелюка й Арнольда Радовця. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив про входження Миколи Кульчинського до складу депутатської фракції «Наша Україна». А депутата Ігоря Урбанського (фракція СПУ) обрано першим заступником голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.