— Антоніно Денисівно, наскільки наукова діяльність УкрНДІпротезування визначає сьогодні роботу протезної галузі?

— Уся діяльність клінічних і науково-технічних підрозділів інституту спрямована на вдосконалення та підвищення рівня реабілітаційних заходів, створення та впровадження в протезну промисловість досконаліших функціональних технічних засобів реабілітації, зокрема протезів, ортезів для дітей і дорослих з різними дефектами та захворюваннями опорно-рухового апарату. І маю сказати, що з цим завданням колектив УкрНДІпротезування справляється успішно. Так, за 2000—2005 роки нами виконано 47 науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, у результаті чого вітчизняна протезна галузь впровадила у виробництво високофункціональні конструкції протезно-ортопедичних виробів із модифікованих вітчизняних полімерних матеріалів, вузлів і напівфабрикатів. У 2006-му спеціалістами інституту вдосконалено 10 конструкцій протезів для реабілітації з дефектами верхніх кінцівок, розроблено конструкції протезів нижніх кінцівок для пацієнтів з високим ступенем мобільності та відпрацьовано технології їх виготовлення із застосуванням нових видів вузлів. А для осіб похилого віку з остеоартрозом колінних суглобів удосконалено конструкції ортезів, які дають змогу підвищити рухомість суглобів та знизити болісні відчуття. Нашими фахівцями також розроблено конструкції ортезів, що забезпечують надійність так званої підкосостійкості. Це дозволить поліпшити якість ортезування пацієнтів з паралічами та парезами нижніх кінцівок, розсіяним склерозом, недостатньою стійкістю в колінному суглобі, спричинених м’язовою спастичністю контрактур.

Для підвищення ефективності реабілітації дітей з наслідками ДЦП впроваджено методику, яка передбачає в комплексі з раціональним ортезуванням застосування апаратів, що забезпечують еквівалентну ходьбу, та динамічних параподіумів. Завдяки цим апаратам краще відновлюються функції м’язової, кістково-суглобної та кардіореспіраторної систем і лежачі пацієнти можуть швидше піднятися. Поліпшення ж фізичного стану позитивно впливає на розвиток інтелекту та пам’яті дитини. Оцінку якості реабілітаційних заходів здійснює наша лабораторія біомеханічних досліджень, до речі, одна з найбільших в Україні. Завдяки поповненню технічної та дослідницької бази лабораторії сучасними високоінформативними апаратно-програмними комплексами ця робота відповідає кращим світовим стандартам.

— Свого часу було багато нарікань на низьку якість технічних засобів реабілітації через відсутність сучасних матеріалів і комплектувальних. Що зроблено науковцями для виправлення ситуації?

— У 2001 році за підтримки Міністерства праці і соціальної політики на базі нашого НДІ було створено галузеву випробувальну лабораторію. Починали з випробувань деталей і вузлів протезів кінцівок на восьми одиницях устаткування. Тепер працюємо на більш як 30 видах атестованого за міжнародними стандартами спеціалізованого обладнання, що забезпечує проведення сертифікаційних досліджень майже всіх видів технічних засобів реабілітації, у т. ч. крісел колісних і взуття, що виготовляються підприємствами різних форм власності.

Наступним кроком стало створення міністерством галузевої системи сертифікації, спрямованої на підвищення конкурентоспроможності вітчизняної протезно-ортопедичної продукції на зовнішньому ринку. Створили базу нормативно-технічної документації, що регламентує випуск технічних засобів реабілітації. Наприклад, лише цього року розроблено десять державних стандартів на окремі види технічних засобів реабілітації, велику кількість технічних умов і технічних описів та технологічних процесів. А взагалі, сьогодні уже набрали чинності 29 державних стандартів, 18 стандартів — на стадії розробки та погодження.

Цього року випробувальною лабораторією УкрНДіпротезування спільно з Центром сертифікації технічних засобів реабілітації розпочато сертифікацію протезно-ортопедичних виробів, що гарантуватиме їх надійність. А в комплексі все це сприятиме підвищенню якості продукції, впорядкує нормативно-технічну базу підприємств і підготує їх до ліцензування на право надання протезно-ортопедичних послуг відповідно до вимог Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні».

Конкурентоспроможність будь-якої продукції, й протезної зокрема, залежить від ефективності нових розробок та їх відповідності науково-технічному прогресу. Розроблення спеціалістами інституту нових модифікацій механізмів і вузлів до протезів, устаткування для дослідження опорних реакцій людини, в тому числі і на протези з вітчизняних термопластичних матеріалів і технології виготовлення на їх основі протезно-ортопедичних виробів дало змогу майже на 70 % забезпечити протезну промисловість вітчизняними напівфабрикатами та комплектувальними. Це значно знизило залежність від іноземного виробника та позитивно вплинуло на вартість виробів.

— Розкажіть детальніше про спеціальні реабілітаційні комплексні програми для різних груп ваших пацієнтів.

— Багаторічний досвід роботи переконав нас: щоб повернути людям з обмеженими фізичними можливостями впевненість у собі, потрібен комплексний фаховий підхід до процесу реабілітації. Кілька років тому в УкрНДіпротезування було створено новий науково-практичний підрозділ — реабілітації пацієнтів з дефектами опорно-рухового апарату. Науковці та практики поставили перед собою мету — розробити спеціальні реабілітаційні комплекси для конкретних груп пацієнтів, а для особливо складних первинних пацієнтів — індивідуальні програми реабілітації. Для створення умов безбар’єрного перебування пацієнтів з ураженнями опорно-рухового апарату розпочато підготовчі роботи з реконструкції клінічного корпусу. Вже маємо певні результати: для чотирьох груп пацієнтів відпрацьовано спеціальні комплекси реабілітаційних заходів — посттравматичний, геріатричний, відновного та дитячого лікування, що відповідають профілям відділень клініки. Ці комплекси поєднують діагностичні та фізіофункціональні дослідження; підготовку до протезування (фізіотерапевтичні процедури, лікувальну й адаптаційну фізкультуру, розробку контрактур); навчання інвалідів навичок користування протезом; побутову адаптацію. Окрім того, нам вдалося створити унікальну (єдину в Україні) діагностичну базу, що використовується для формування банку даних функціональних можливостей інваліда «до» і «після» реабілітації. Завдяки цьому він отримує рекомендації щодо фізичних навантажень, які мають обов’язково враховуватися при виборі майбутньої професії.

У наших найближчих планах — підготовка спеціалістів з фізичної реабілітації, створення навчально-методичної бази, випуск посібника з фізичної реабілітації осіб з дефектами кінцівок для реабілітаційних підрозділів протезних підприємств. Українська держава прагне піднести рівень реабілітаційних заходів і продукції протезної промисловості до міжнародних стандартів. І колектив УкрНДіпротезування свій інтелектуальний потенціал спрямовує на досягнення цієї мети.

До речі. 3 грудня, в Міжнародний день інвалідів, на виставці в Українському домі УкрНДІпротезування покаже свої найкращі досягнення у галузі протезування.

Харків.