Чесно, сумлінно служити ідеалам правової держави

Шановні друзі! Щиросердно вітаю вас зі знаменною датою — 15-ю річницею вашого професійного свята — Дня працівників прокуратури України.

Сьогодні прокуратура України посідає особливе місце в реалізації конституційно-правових засад функціонування державного механізму, виступає надійним засобом забезпечення законності та правопорядку, охорони конституційного ладу, прав і свобод громадян, творчо поєднує силу державної влади з гуманним ставленням до людської долі та її захистом від протиправних посягань.

Дедалі вагомішою стає роль органів прокуратури в забезпеченні дотримання кожним суб’єктом влади повноважень, передбачених Конституцією і законами України, що підвищує почуття їх громадянського обов’язку перед суспільством, усвідомлення кожним працівником відповідальності за представництво інтересів громадян і держави в сфері судочинства.

Обравши свою відповідальну професію, кожен із вас свідомо став людиною, яка чесно і сумлінно має служити високим ідеалам правової держави, бути взірцем чуйного ставлення і високого фахового рівня у відносинах з громадянами. Цим ви заслужили визнання і повагу в суспільстві як непохитні охоронці прав та свобод людини, законних державних інтересів.

Верховна Рада України і надалі ефективно сприятиме створенню необхідних законодавчих умов для вашої плідної діяльності, успішного виконання покладених на органи прокуратури важливих соціальних завдань, підвищення авторитету інституту прокуратури в державі.

Щиро бажаю вам доброго здоров’я, щастя і благополуччя, енергії і наснаги, нових здобутків у нелегкій прокурорській праці на благо людей і України.

З повагою,Голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ.

Шановні працівники органів прокуратури України!

Щиро вітаю вас, людей, яким довірено справу виняткової державної і суспільної ваги, з п’ятнадцятою річницею утворення органів прокуратури України.

Верховенство Закону і Права має бути головним постулатом діяльності прокуратури, що випливає із завдань, які сьогодні стоять перед державно-правовими інституціями.

Ви, працівники прокуратури, стоїте на варті інтересів громадянина та держави, вам належить провідна роль у зміцненні законності та правопорядку, захисті прав і свобод людини.

Суспільство розраховує на ваші професіоналізм, чесність, порядність, сумління та принциповість. Переконаний, що ви й надалі гідно виконуватимете покладені на вас обов’язки, захищаючи конституційні надбання українського народу.

Тож дозвольте побажати вам у цей святковий та радісний день вагомих успіхів на професійній ниві, міцного здоров’я, щастя та добробуту! Нехай ваше життя буде сповнене здобутками в ім’я України, утвердження засад демократії, верховенства Закону і Права.

Зі святом вас.

Сергій МІЩЕНКО,народний депутат України,заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Якщо залежати, то тільки від закону

П’ятнадцять років тому Україна перша з усіх республік колишнього СРСР прийняла закон «Про прокуратуру». Тоді ні влада, ні суспільство ще не мали досвіду життя в демократичних умовах, але закон про прокуратуру мав ґрунтуватися саме на демократичних засадах. Тому основним завданням, яке стояло перед Верховною Радою, було зробити прокурора справді незалежним, вільним від будь-яких владних та партійних впливів, що на той час були досить потужними, а прокуратуру як орган зробити гарантом захисту прав громадян.

Тож на прокуратуру були покладені досить різнопланові завдання: з одного боку, це повноваження із загального нагляду за додержанням і застосуванням законів (це положення, до речі, збереглося ще зі сталінських часів), а з другого, в умовах відсутності належно сформованої адвокатури органи прокуратури фактично мали виконувати її функції — приймати громадян, представляти їх інтереси в судах. Проте українська прокуратура не завжди відповідала поставленим перед нею завданням. На заваді цього стає чимало чинників: брак фінансування, через що прокурори нерідко позбавлені засобів здійснення своїх завдань, брак критеріїв ефективності діяльності прокуратури і, звичайно ж, кадрові питання. Адже у Законі «Про прокуратуру» від самого початку передбачено, що всі акти прокурорського реагування приймаються не прокуратурою як органом, а особисто прокурором — для того, щоб закріпити особисту відповідальність прокурора за свої рішення. На думку одного з авторів закону, прокурора Київської області Юрія Гайсинського, основна проблема прокурорів сьогодні полягає не у їх кваліфікації, а в тому, щоб стати внутрішньо вільними від особистих та фінансових чинників. В умовах, коли більшість прокурорів починали працювати за радянських часів, під «керівною і спрямовуючою силою» єдиної на той час партії, стати внутрішньо вільним — це проблема, яку може розв’язати лише час.