На форумі промисловців і підприємців глава держави пообіцяв: він вивчатиме проблеми ділових кіл та звітуватиме про їх вирішення щокварталу, а Перший віце-прем’єр-міністр — що за два-три роки підприємницьке поле стане куди більш сприятливим.

Підприємці та влада не говорили про наболіле більше року. Два попередні всеукраїнські форуми за участю Президента України у 2005 році були результативними: прийнято два укази глави держави — «Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва» і «Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики». Вони стали дієвим інструментом ліквідації штучних бар’єрів та перепон, що стояли на заваді розвитку ділової ініціативи та залишилися у спадок з попередніх років.

Бізнесмени до основних здобутків держави і бізнес-спільноти за останні два роки віднесли підвищення культури регуляторної діяльності, зокрема, початок роботи реєстраційних центрів за принципом «єдиного вікна», входження України до Європейського бізнес-реєстру, розробку і прийняття Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

На нинішній зустрічі говорили про подальшу долю малого та середнього бізнесу, ВЕЗ, хід приватизації у 2007 році, проект бюджету-2007, який повинен стимулювати розвиток економіки та бізнесу, а не чавити підприємницьку ініціативу. Глава держави визнав: економічні реформи в країні загальмувались, а фіскально-адміністративний тиск на бізнес наростає. Так, сьогодні кількість бізнесменів, які вказують на відновлення методів брутального тиску на бізнес — близько 20%, сказав Президент.

Український союз промисловців і підприємців — організатор зустрічі — пропонує посилити кримінальну та адміністративну відповідальність чиновників за перешкоджання підприємницької діяльності. «Адже йдеться про необхідність формування діалогу держави і бізнесу на основі принципу рівноправної і високої взаємної відповідальності. Так, держава повинна нести відповідальність за створення прозорих правил гри, а бізнес — відповідати відповідно до своїх зобов’язань перед суспільством і державою», — сказав президент УСПП Анатолій Кінах.

Президент Віктор Ющенко попросив підприємців надати свої пропозиції стосовно вдосконалення фінансового плану на 2007 рік.

Лідер промисловців натомість поінформував, що бізнес наполягатиме на підтримці та збереженні спрощеної системи оподаткування. «Спрощена система оподаткування — ефективне джерело формування в Україні середнього класу й створення нових робочих місць, хоча, безумовно, слід жорстко обмежити можливості зловживання у «спрощенці», — сказав А. Кінах.

Президент пообіцяв ветувати закони, які не підтримуватимуть підприємців, та постанови Кабміну на користь окремих юридичних осіб. Адже особлива біль у бізнесу — відшкодування ПДВ, зокрема, істотні «перекоси» на користь східних регіонів. На думку ділових кіл, найбільше проблем сьогодні — саме у сфері адміністрування і відшкодування ПДВ. Тому бізнес вимагатиме створення прозорих умов для усіх платників. «Питання стоїть гостро, бо продовжується вимивання обігових коштів підприємств-експортерів, створюється серйозний фундамент для корупції», — наголосив А. Кінах. Він нагадав, що в повсякденній лексиці підприємців словосполучення «державний рекет» — давно загальновживане: «Пожежники, фітосанітарія, багато інших регуляторних органів, які, на жаль, формують величезну кількість бюрократичних, адміністративних, фіскальних проблем та перешкод розвитку бізнесу, що тільки зрощує корупцію».

Підприємці попросили захисту й від перерозподілу власності за політичним і регіональним принципами. «Ми, на жаль, констатуємо, що в державі зростають ризики незаконного перерозподілу власності, що завдає величезної шкоди довірі до України з боку іноземних інвесторів і негативно впливає на авторитет нашої держави в світі», — підкреслив А. Кінах. Ділові кола вимагають у найстисліші терміни вирішити проблему рейдерства й, зокрема, підготувати необхідні зміни до законодавства.

Наступний «круглий стіл» із бізнесом «про актуальне» відбудеться наступного кварталу. Хочеться сподіватися, що голос бізнесу почутий буде, і з весною потеплішає підприємницький та інвестиційний клімат. Адже коефіцієнт корисної дії від саме такого формату діалогу влади із бізнесом — подвійний, а то й потрійний. Окрім цього, Верховна Рада, уряд і секретаріат Президента отримують унікальну можливість разом із бізнесом сформулювати єдиний підхід до формування стратегії розвитку економіки та бізнесу.