Ранкове засідання 29 листопада

Міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко — у відставці. За відповідну постанову проголосували 241 парламентарій. «Мені не соромно за те, що я робив на своїй посаді», — зазначив урядовець. Він подякував усім народним депутатам за підтримку і додав: «Ті речі, які були мною зроблені на посаді міністра —незворотні і продовжуватимуться. Але є політична відповідальність, є моя політична громадянська позиція». Крім того, зауважив Юрій Павленко, частина антикризової коаліції не голосувала за визнання голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу — це також спонукало до такого кроку.

А ось інший урядовець-«нашоукраїнець» Юрій Поляченко погодився «надалі працювати в уряді для виконання програми Президента і Універсалу національної єдності, законів України та програми Кабінету Міністрів».

Після кількох спроб парламентарії включили до порядку денного і ухвалили в першому читанні (228 — за) законопроект про орієнтовний перелік об’єктів права державної власності, що підлягають приватизації у 2007 році. Як запевняла голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк до списку, який ґрунтувався на основі висновків галузевих міністерств, обласних і районних адміністрацій та формувався з урахуванням міжнародного кон’юнктурного ринку, включено здебільшого неконкурентоспроможні підприємства. Однак їх продаж може поповнити державний бюджет на 10,5 мільярда гривень. До переліку ввійшли деякі поліграфічні підприємства, шахти, готелі, об’єкти енергетики, цукрові заводи, хлібоприймальні підприємства. Конкурси-аукціони, запевняла Валентина Семенюк, будуть відкриті і прозорі, а в подальшому контроль з боку держави за цими підприємствами зберігатиметься.

Михайло Чечетов, оприлюднюючи думку профільного комітету, підтримав законопроект.

Найбільше суперечностей у депутатів викликала приватизація перспективних шахт і поліграфічних підприємств, які працюють з прибутками. Поліграфія, наголошував Олег Ляшко, це — стратегічна галузь. А. Кожем’якін (БЮТ) пропонував не розглядати проект до прийняття державної програми приватизації.

Олександр Бондар («Наша Україна»), який пропрацював понад 10 років у Фонді держмайна, взагалі переконаний, що перелік не потрібен. Головне — яким чином продаватимуть об’єкти. А Василь Богачук (СПУ) наголошував, що треба підтримати проект. Серед головних аргументів: люди потребують зарплати, підприємства — додаткових інвестицій, бюджет — надходжень.

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект закону «Про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на брухт чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням».

На початку засідання після традиційного оголошення заяв і повідомлень народні депутати заслухали інформацію про участь постійної делегації Верховної Ради України у 27-му пленарному засіданні Міжпарламентської асамблеї держав—учасниць СНД та інших заходах асамблеї 15—17 листопада в Санкт-Петербурзі.

Народні депутати також привітали з днем народження Віталія Шибка.