Прем’єр-міністр поїде до США у заплановані строки. Про це повідомив перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Чалий. Він також сказав, що Президент підписав директиви для української делегації з певними уточненнями.

На жаль, довкола візиту прем’єра розгорнулася незрозуміла метушня. Почалося з того, що перший заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк висловив сумнів, що візит може відбутися в заплановані терміни.

Такий кульбіт, вочевидь, був справжньою несподіванкою для американської сторони, адже ще у вівторок ввечері заступник глави дипмісії цієї країни Шіла Гволтні казала українським журналістам: «Ми з нетерпінням чекаємо на візит Прем’єр-міністра до Вашингтона». І розповідала про заплановану зустріч Віктора Януковича з Кондолізою Райс. А вже через півтори години потому перший заступник міністра закордонних справ України пан Огризко вручив послові США Вільяму Тейлору ноту про перенесення візиту. У середу на засіданні Кабміну її цитував обурений глава уряду: «МЗС України засвідчує свою повагу Посольству США в Україні і має честь поінформувати про перенесення запланованого на 3—7 грудня ц. р. візиту Прем’єр-міністра України до США. Нові терміни візиту пропонуємо узгодити дипломатичними каналами». Як передає УНІАН, після цього Віктор Янукович звинуватив МЗС у намаганні керувати урядом і пообіцяв того ж дня направити до Верховної Ради листа із своїми пропозиціями про подальшу роботу чинного міністра закордонних справ. Прем’єр заявив, що він домовлявся з Президентом про те, що директиви для української делегації затвердять на нинішньому засіданні уряду.

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко каже, що черговий сплеск боротьби за повноваження та вплив на зовнішню політику між Президентом і главою уряду не сприятиме поліпшенню іміджу України в очах світового товариства. З ним погоджується і директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий. «Будь-які скандали в такій сфері, як зовнішня політика, неприпустимі».