Учора в Києві відкрито Будинок футболу. Він має стати одночасно і штаб-квартирою Федерації футболу України, і центром для футбольної громадськості країни.

На свято завітали представники понад двадцяти європейських асоціацій, керівники УЄФА і ФІФА. Ще у вівторок прилетів виконавчий директор ФІФА Урс Лінсі, а вчора зустрічали президента УЄФА Леннарта Йоханссона і главу оргкомітету ЧС—2006 легендарного Франца Беккенбауера. На відкритті були присутні ветерани футболу, численні представники ЗМІ, посланці спортивної громадськості.

Зведення Будинку футболу стартувало 15 квітня 2004 року, коли на очах у високопоставлених представників УЄФА у підвалини майбутньої споруди урочисто заклали символічну капсулу. І от через два з половиною роки за фінансової допомоги ФІФА й УЄФА, особистої підтримки керівників цих організацій Йозефа Блаттера і Леннарта Йоханссона та завдяки титанічній роботі великої команди на чолі з президентом ФФУ Григорієм Суркісом на території верхньої частини НСК «Олімпійський» (офіційна назва — НТК ФФУ імені Віктора Банникова) з’явився чудовий суперсучасний витвір архітектури.

Ще раніше на цій території ввели в експлуатацію два майданчики зі штучним покриттям (80x40 метрів і 40x30 метрів) та стадіон зі стандартним природним полем і критими трибунами на 1 500 місць. Проект українського Будинку футболу розробило підприємство «Паркінг» (головний архітектор Микола Левандовський), а генеральним підрядником будівництва стало підприємство «Солбуд».

Кілька слів про сам футбольний дім. Він має п’ять поверхів, збудований з використанням сучасних матеріалів і технологій. У ньому встановлено п’ять швидкісних ліфтів. Два з них — з панорамним видом на НСК «Олімпійський». Загальна кількість робочих місць у будинку — 250. Крім цього, є чотири конференц-зали, обладнані за останнім словом техніки (найбільший може вмістити 181 чоловіка).

Будинок футболу разом із НТК імені Віктора Банникова керівництво УЄФА назвало прообразом майбутніх штаб-квартир європейських асоціацій. Але Україна, як бачимо, тут подає приклад усім.