«Коли йдеться про політичні проблеми, про вибори, наприклад, до парламенту, до місцевих органів влади, то тоді чомусь там жінок менш помітно, ніж вони мали б бути представлені у структурах влади», — констатував Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у вітальному слові до учасників міжпарламентського «круглого столу» «Роль парламенту у забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків: міжнародний досвід». Гостроту української гендерної проблеми він пояснив нашими складнішими соціально-економічними проблемами, що позначається на долі жінок та їхній ролі у житті суспільства. Цей захід, зорганізований українським парламентом у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні, відбувся у стінах парламенту вчора.

На думку Олександра Мороза, у розв’язанні проблеми забезпечення рівних прав чоловіків і жінок істотну роль покликаний відігравати парламент, де, «якщо беруться жінки за справу, то ця справа залишає свій слід». Власне, сам глава найвищого законодавчого органу держави запевнив учасників розмови в особистій готовності до співпраці у забезпеченні рівних прав чоловіків і жінок в Україні, «до лобіювання цих інтересів». Бо «однакові умови для реалізації людських прав при більшому потенціалі жінок, ніж чоловіків, повинні знайти відображення на законодавчому рівні, в урядових рішеннях, у діях інших гілок влади».

З огляду на присутність за «круглим столом» представників парламентів Білорусі, Грузії, Литви, Фінляндії та інших країн, глав дипломатичних місій, акредитованих в Україні, Олександр Мороз наголосив, що Верховна Рада України вітає проголошення Європейського року рівних прав-2007. Він також високо оцінив приєднання України до Конвенції ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації жінок, назвавши цей документ базовим для законодавчих актів із забезпечення прав жінок.

Принциповим О. Мороз назвав приєднання до ініціатив європейського співтовариства з питань забезпечення гендерної рівності. Він зазначив, що це відбуватиметься «у контакті з Парламентською асамблеєю Ради Європи, зважаючи на те, що Україна сьогодні перебуває під моніторингом ПАРЄ». «Ми б хотіли, щоб моніторинг був змінений на іншу форму контролю, але нас це не обтяжує, бо, доки ми не забезпечимо у себе права і свободи людей, інші зобов’язання перед Радою Європи, ми не будемо вважати, що працюємо успішно», — зазначив глава парламенту. Він наголосив, що перелік цих зобов’язань також включає і гендерне питання.