У другій половині вчорашнього дня парламентарії, як відомо, працювали у вузькому комітетському колі. Хоча ця вузькість для багатьох виявилась умовною, адже законодавці організували кілька слухань за участю фахівців із позапарламентських стін. Так, для розгляду теми «Інноваційна діяльність в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення» Комітет з питань науки і освіти запросив представників уряду України, обласних державних адміністрацій, міністерств і відомств, наукових установ і вищих навчальних закладів, громадських, наукових організацій, бізнесу. Обговорювали низку проектів, зокрема Концепції національної інноваційної системи України, законів з визначення пріоритетів розвитку науки і техніки, інноваційної діяльності, заходів із стимулювання використання науково-технічних розробок і технологій.

Не менш представницький вигляд мали і комітетські слухання з проблеми роздержавлення державних та комунальних друкованих ЗМІ. Їх організатор —Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації — зібрав цього дня зацікавлених темою фахівців ще зранку в Українському домі.

Доля цілої гілки влади — судової — певною мірою залежить і від рішень у середу парламентського Комітету з питань правосуддя. Він, як повідомляє прес-служба законодавчого органу, має відіграти головну підготовчу роль у винесенні на пленарне засідання Верховної Ради законопроекту про обрання суддів. Члени Вищої ради юстиції очікують на врегулювання питань, пов’язаних з визначенням свого вікового цензу (зміни до статті 6 Закону України «Про Вищу раду юстиції»). Висловився комітет і з приводу надання Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини та його представникам можливості судового захисту прав та свобод людини. Обговорено зміни і доповнення до низки законодавчих актів з приводу розмежування переліку справ, підвідомчих господарським судам і загальним судам, та вручення копії постанови про порушення кримінальної справи.

Ще одні парламентські слухання та «круглий стіл» зорганізував парламентський Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства. На першому заході розглянули хід виконання законодавства із забезпечення роботи містобудівних рад в регіонах, на другому — концепцію Містобудівного кодексу України.