Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації провів слухання «Реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Голова комітету Андрій Шевченко відзначив, що на сьогоднішній день «загальна картина з комунальними й державними ЗМІ має досить непривабливий вигляд».

За його словами, бюджетна преса — це приниження для редакторів, які змушені «ходити з простягнутою рукою по кабінетах чиновників». А. Шевченко відзначив, що це також приниження для читачів, бо за їхні гроші їм пропонується сіре й нецікаве чтиво.

А. Шевченко вважає, що роздержавлення друкованих ЗМІ, засновниками яких є органи влади й органи місцевого самоврядування, має завершитися до 2009 року. Це, на його думку, дасть їм можливість закріпитися на медіа-ринку до президентської виборчої кампанії.

Пропонується ввести мораторій на створення нових видань органів влади.

На слуханнях також було висловлено думку про необхідність визначитися з гарантіями для реформовуваних ЗМІ на перехідний період. Це стосується збереження власності, брендів, кадрів, соціального захисту.

Голова комітету підкреслив, що завдання комітету — «не поспішаючи, дуже якісно виписати через закон механізм чесної і справедливої приватизації цих видань».

А. Шевченко також повідомив, що на сьогодні вже є кілька законопроектів, розроблених, зокрема, Мін’юстом, Національною спілкою журналістів, а також безпосередньо парламентським комітетом. «Думаю, це буде крок до вільної преси, формування успішного медіа-ринку й вільної, чесної журналістики», — відзначив він.

У виступах учасників насамперед підкреслювалося, що засіб масової інформації — це спосіб розповсюдження інформації. Засновник ЗМІ одержує право на розповсюдження інформації тим чи іншим чином. Якщо ми говоримо про приватизацію ЗМІ, то це означає приватизацію права. Звідси законне питання: на якій підставі частину суспільства позбавляють права на заснування ЗМІ, тобто на розповсюдження інформації? А друга частина суспільства узурпує це право? Умови повинні бути рівні.

Оскільки на обговорення було винесено три законопроекти, надійшла пропозиція створити групу, яка виробила б єдиний документ.