Вечірнє засідання 28 листопада

Ухваливши Закон «Про голодомор 1932—1933 років», Верховна Рада України визнала голодомор геноцидом українського народу.

На початку вечірнього засідання Сергій Головатий повідомив, що під час перерви фракції «Наша Україна» та БЮТ ретельно вивчили поправки, запропоновані представником фракції Партії регіонів Євгеном Кушнарьовим, які полягали в тому, щоб включити до закону пропоноване фракцією визначення поняття «геноцид», згадати в законі про інші народи СРСР та вилучити положення, яке забороняє публічне заперечення голодомору. С. Головатий зазначив, що обидві фракції не погоджуються з першою пропозицією, бо Верховна Рада в принципі не може давати нового визначення поняття «геноцид», оскільки воно визначене Женевською конвенцією 1948 року, учасницею якої є Україна. Водночас «Наша Україна» та БЮТ погодилися з тим, що до закону може бути включене співчуття іншим народам СРСР, які зазнали жертв унаслідок голодомору, та з тим, що положення, яке прямо забороняє публічне заперечення голодомору, можна змінити на тезу, що таке заперечення «визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним».

Голосування показало, що законопроект Президента (без узгоджених поправок) підтримують лише 198 народних депутатів, а законопроект, внесений представниками фракції Партії регіонів, — 193 народні депутати. Після цього 233 голосами було ухвалено законопроект Президента з поправками, які враховують позицію обох сторін. Закон про визнання голодомору геноцидом українського народу підтримали фракції БЮТ, «Наша Україна», СПУ та два депутати від фракції Партії регіонів.

Після цього Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Радою Міністрів Боснії і Герцеговини про міжнародні автомобільні перевезення, а також закон про внесення змін до Закону України «Про телекомунікації» (встановлюється перелік загальнодоступних телекомунікаційних послуг).

Кілька законопроектів ухвалено в першому читанні: про внесення змін до деяких законодавчих актів (стосовно попередження несанкціонованого прослуховування); про внесення змін до ст.75 Закону України «Про виконавче провадження» (стосовно порядку реалізації конфіскованого майна); про внесення змін до ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (визначаються посадові особи, які матимуть право складати протоколи про адмінпорушення).

Насамкінець Верховна Рада ухвалила постанову «Про посилення охоронних заходів щодо збереження культурних цінностей», котра, зокрема, передбачає завершення роботи зі створення державного реєстру національного культурного надбання, та постанову «Про відзначення 100-річчя з дня народження видатного вченого-селекціонера, автора всесвітньо відомих сортів озимої пшениці, академіка Василя Ремесла».

Сергій ЛАВРЕНЮК.

Болючий момент

Прийнятий Верховною Радою України закон про голодомор, що називає його геноцидом українського народу, «контрпродуктивний» і є «великою помилкою» депутатів. Про це заявив журналістам глава комітету Держдуми Росії у справах СНД Андрій Кокошин. Він підкреслив, що трагедії, подібні до цієї, відбувалися і в інших місцях Радянського Союзу, тому вони спільні для українського і російського народів.

Відповідаючи на питання, якою буде реакція Держдуми, парламентарій відзначив, що необхідно разом з українськими колегами обговорити такі «болючі моменти в нашій спільній історії». Він підкреслив, що формат реакції ще не відпрацьований, у той же час можуть бути задіяні міжпарламентська група, співробітництво по лінії комітету.