«Підтримати вітчизняну виноробну галузь... забезпечити рентабельність і конкурентоспроможність діючих підприємств» має зареєстрований у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України» стосовно митних ставок на сировину для виробництва тихих, ігристих вин та спирту коньячного». У документі передбачено дозволити до 1 січня 2008 року імпорт виноматеріалів без сплати ввізного мита. Для цього пропонується внести зміни до Митного тарифу України, де в групі товарів за кодами ТНВ ЗЕД 2204 29 виділити в графі «інші» окремим рядком «виноматеріали» і запровадити на них нульову ставку ввізного мита.

Також передбачається скасувати ввізне мито на інші види виноградного сусла, зокрема, у стадії бродіння. Тоді як нині їх імпорт здійснюється за ставкою 0,2 євро за літр.

Ухвалення пропонованих змін до Митного тарифу пояснюється тим, що в останні роки через холодні зими на півдні України вимерзло багато виноградників. Тому виноробна галузь істотно скоротила виробництво власних виноматеріалів, які є сировиною для випуску тихих, ігристих вин та спиртів коньячних. Промислова переробка винограду нинішнього року зменшилася майже вп’ятеро, що призвело до дефіциту на ринку виноматеріалів, а отже, до загрози різкого падіння виробництва вина та вітчизняних коньяків. У результаті, за попередніми розрахунками, уже цього року держава може недоотримати від виноробної галузі понад 100 млн. грн. бюджетних коштів. До речі, для відновлення плантацій в 2004—2005 роках посаджено 7,8 тисячі гектарів більш морозостійких молодих сортових виноградників, які з 2008 року вже почнуть плодоносити.

Водночас ввезення на пільгових умовах виноматеріалів дасть можливість уникнути помітного скорочення надходжень до бюджету від виноробів та виробників коньяку, оскільки втрати з мита — за оцінками, менш як 60 млн. грн. — від імпорту виноматеріалів з надлишком компенсуються сплатою акцизу та податків підприємствами галузі, які не простоюватимуть, а беззбитково працюватимуть на імпортних виноматеріалах, допоки відновиться їх власна сировинна база. Річна реалізація тихих, ігристих вин та коньяку у разі збереження зростання потенціалу українських виробників, за підрахунками Мінагрополітики, може становити в загальному обсязі 3 млрд. 513 млн. грн., від яких до державної скарбниці країни надійде близько 950 млн. грн. податків та акцизного збору. Пропоновані кроки, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, дадуть змогу не лише підтримати вітчизняного товаровиробника, а й ефективно протидіяти засиллю імпортних вин і коньяків (часто сумнівної якості) на український ринок.