На міському ринку покупець торгується за бурячки з жіночкою із села. Зрештою, сходяться в ціні, хоча городянин й зауважує: «Ото добре хуторянам — купаються у грошах, наче вареники в маслі...» У відповідь селянка показує покупцеві свої порепані від роботи руки. За цим діалогом стежать інші відвідувачі ринку, стаючи на бік селянина: мовляв, цілими днями гне спину в полі, а у вихідні, щоб виживати, змушена їхати в місто з вирощеним — навіть не відпочиває бідолаха...

Не заздріть хуторянам, яким в усі часи було нелегко. Скажімо, на Поліссі у 30-х роках минулого століття вони терпіли економічні та політичні утиски з боку польських осадників. Ті, хто вистояв, згодом постали перед вибором: або ставати колгоспниками, або їхати до Сибіру. Пізніше хуторян-колгоспників насильно переселяли на центральні колгоспні садиби. То лише у Прибалтиці до кожного хутора прокладали асфальтівку та лінію електропередач. А в нас оборювали господарства «під гузир», знищували під’їзди до них, викорчовували сади. У 70-ті в такий спосіб було знищено багато садиб — двори заросли бур’янами.

А як нині живуть на колишніх відрубках? Виявляється, не краще. Щоправда, ніхто не відбирає землі, не корчує садки. Розводь худобу, птицю, бджіл, рибу. Але тепер хуторянин уже не той, як колись, та й залишений сам на сам зі своїми клопотами. Переважно це люди похилого віку, спрацьовані, хворобливі. Має пенсіонер гектар, а то й більше землі, та нічим її обробляти. Де взяти гроші на міні-тракторець чи молотарку? Вся надія на конячку, власні руки, підмогу дітей (онуків)-«суботників». Та й не кожен може тримати конячку, бо для неї треба сіна припасти, вівса тощо.

Подружжя Галина і Петро Самолюків мешкає на хуторі поблизу села Голичівка Корецького району. Щоправда, під загальний хутірський стандарт вони не підходять, бо ще не пенсійного віку. І все-таки Самолюкам, щоб вижити, вивести в люди трьох дітей, потрібно працювати до сьомого поту. Ось що розповіла Галина Самолюк:

— Улітку мій Петро прокидається о четвертій ранку, їде кіньми в недалечкий ліс, косить траву на зелений корм і сіно. Я тим часом пораю чимале господарство. «Впрягли» до роботи і двох синів, один із яких ще школяр. Навіть у маленької Оленки є свої обов’язки. Маємо два гектари поля, де також треба попотіти, щоб на піску щось вродило. Вирощуємо зернові, картоплю, овочі, коренеплоди. А ще треба викроїти час для заготівлі дров на зиму, ремонту хати і надвірних будівель. День проходить у клопотах. Лягаємо спати пізненько.

— Ми працюємо з ранку до ночі, а продати вирощене — проблема з проблем, — продовжує господиня. — Ніби заводам потрібне молоко, та в селі ніхто не заготовляє його, як і м’ясо, картоплю, городину. Тож мусимо щосуботи лишки вирощеного везти на ринок до райцентру. Там продаємо також поросят, гусей, молодняк ВРХ. Не завжди виручені кошти покривають затрати. Та ще й скільки праці треба докласти! А якщо врахувати, що потрібні насіння, добрива, реманент купити, то не так уже й багато коштів залишається в нашій калитці.

— То чи варто так жили рвати? — запитую в Галини Самолюк.

— А куди подітися? Роботи не знайдеш, бо місцеве господарство наказало довго жити, в райцентрі безробітних городян і без нас вистачає, — відповідає жінка. — Та й, щиро кажучи, наша хліборобська вдача не може спокійно миритися з тим, щоб гуляла земля, щоб у хліві не було «хвоста».

Глава сім’ї Петро Іванович називає ще й соціальні проблеми життя-буття хуторян:

— Візьміть хоча б довезення дітей до школи. Старшому сину потрібно було діставатися добрих сім кілометрів у Морозівку. І це весняним й осіннім бездоріжжям, в зимові хуртовини. Про яке духовне зростання юних можна вести мову, коли до бібліотеки далеко, новини на хутір доходять із запізненням, тож і новинами їх уже не назвеш. Про своєчасну медичну допомогу (а в лісі трапляється всяке) можна тільки мріяти. Не розумію, чому про хуторян держава забула? А згадують про нас хіба що перед виборами, коли потрібні голоси.

Тверезо дивиться на реалії життя і старший син Самолюків Віктор. Він визнає, що відстає від ровесників з райцентру у знаннях — це відчуває передусім під час предметних олімпіад, зокрема з біології. А самоосвітою без належної літератури важко займатися...

Корецький район

Рівненської області.