Система споживчої кооперації України, на нашу думку, впродовж десятків років не зовсім справедливо ставилася до своїх членів — громадян України

Приймалися рішення щодо виборів уповноважених осіб, продажу майна, тоді як багато членів спілки про це не знали. Як наслідок, за даними всеукраїнської громадської організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією», із 12 мільйонів 305 тисяч пайовиків споживчої кооперації 1991 року на сьогодні залишилося близько 1 мільйона. Це тоді, як необхідно об’єктивно визначити долю та правильно розділити майно на кожного пайовика і видати йому сертифікат на право на частку майна, вартість якого могла становити близько 20 тисяч гривень.

При цьому деякі пайовики не мали уявлення про вартість їхніх часток, оскільки, за даними комітету, з урахуванням майна обласної та Центральної спілки доля кожного пайовика в частці могла становити до 40 тисяч гривень.

До комітету надійшло чимало заяв про те, що в окремих випадках виключення членів споживчої кооперації відбулося нібито за власним бажанням пайовиків. Пайовики стверджують, що для цього їм давали заздалегідь підготовлені бланки заяв про вихід із товариства і пропонували проставити підпис та отримати свій внесок.

Надалі, нехтуючи працею мільйонів пайовиків, їхніх батьків, дідів, які віддали цій системі впродовж десятків років своє здоров’я, розпочався розпродаж майна системи споживчої кооперації.

Тому всеукраїнська громадська організація «Національний комітет по боротьбі з корупцією» звертається до громадян України — пайовиків споживчої кооперації, виключених із її членів: ви за бажанням можете звернутися до комітету з питанням про поновлення вашого членства та визнання вас власником частки майна і про видачу відповідного сертифіката.

У разі відсутності в споживчій кооперації документів, які б підтверджували ваше членство, довести свої права можливо шляхом підтверджувальних свідчень не менш як двох свідків.

Запевняємо, що нами буде надано безкоштовну правову допомогу в захисті ваших конституційних прав. Комітет сприятиме правоохоронним органам щодо притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Ми розуміємо, що повернення майна може зустріти спротив з боку окремих осіб, але ці перепони будуть усунуті завдяки спільним зусиллям широкого кола громадськості, чесному ставленню працівників правоохоронних органів до виконання службових обов’язків та громадському контролю за діяльністю всієї правоохоронної й судової системи.

За ініціативою комітету та при контролі Кабінету Міністрів України органами внутрішніх справ і податкової служби розпочато перевірку діяльності всіх споживчих товариств України.

На наш погляд, правоохоронні органи, прокуратура, суди зобов’язані відповідно до вимог чинного законодавства ініціативно, ретельно та об’єктивно дослідити всі зазначені вище обставини, поновити та захистити права кожного пайовика.

Для поновлення своїх конституційних прав кожному пайовику або іншій особі, яка має на це законне право, слід звернутися до всеукраїнської громадської організації «Національний комітет по боротьбі з корупцією» (зразок заяви додається), а також повідомити про інші факти відчуження майна, об’єктів тощо споживчих товариств України.