«Автономка» по-жмеринськи: за і проти

Уряд заборонив встановлювати автономне опалення у багатоповерхових будинках, мотивуючи це відсутністю законодавчої бази і висновків фахівців у цій справі. А тим часом у Жмеринці на Вінниччині на «автономку» переведено майже всі будинки, а це більше двох тисяч квартир.

Від центрального опалення обігрівають лише 40 квартир, деякі об’єкти залізничного вокзалу, дві школи, два дитсадки та приміщення виконкому міськради. Тільки нинішнього року з централізованим опаленням попрощалися власники 300 квартир. Усі, хто «сам собі кочегар», не нахваляться теплом у своїх помешканнях. Та й економія сімейного бюджету відчутна.

— Якщо раніше при централізованому опаленні я за свою трикімнатну квартиру сплачував за тепло 128 гривень за місяць, — каже перший заступник міського голови Віталій Кашубський, — то тепер — 30—35 гривень холодної пори і приблизно 20 гривень восени.

Встановлювати автономне опалення у багатоповерхових будинках Жмеринки розпочали ще у 1999 році, коли через велику заборгованість за спожиті газ і електроенергію збанкрутіло місцеве підприємство тепломереж. «У нас не було іншого виходу, — каже В. Кашубський. — Адже зупинилися майже усі шість котелень, що були на балансі підприємства. Якщо точніше, їх запускали час від часу, але це не рятувало ситуації. Люди мерзли в холодних квартирах». Міська влада запропонувала городянам програму переходу на індивідуальне опалення. Але жмеринчани з недовірою поставилися до нововведення. Аж поки тепло від індивідуального опалення не прийшло у першу квартиру. Побачивши різницю в ціні, а головне можливість самому встановлювати необхідну температуру в квартирі, до того ж будь-якої пори року, жмеринчани почали масово встановлювати газові котли або конвектори.

Зарплата у місті залізничників — одна з найвищих в області. Адже переважна більшість жителів міста працюють на залізничному транспорті, де й плата відповідна. Тому багато хто мав змогу придбати необхідне обладнання. А ті, в кого виникали проблеми з оплатою за встановлення «автономки», могли скористатися допомогою міськвиконкому. «Ми створили спеціальну комісію, — каже перший заступник міського голови, — яка вивчала ситуацію і надавала необхідну допомогу, — або коштами, або обладнанням, за яке малозабезпечені сім’ї розраховувалися в кредит. Котли для таких сімей закуповували власного виробництва, на Вінниччині їх виготовляють машинобудівні підприємства у селищі Сутиски та місті Бар. Усі роботи виконували централізовано силами двох підприємств газового господарства, які мають відповідні ліцензії.

Коментар начальника управління житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку облдержадміністрації Романа Аксельрода:

— З підвищенням плати за тепло городяни стали масово переходити на автономне опалення, зокрема, у Вінниці. Такий вид опалення, звичайно, має низку переваг. Але хаотичне встановлення індивідуальних котлів руйнує централізовану систему опалення. До того ж нівечить фасади будинків. Газові котли у багатоповерхівках можуть створювати надзвичайні ситуації. Можливості вибуху газу мешканці багатоквартирних будинків бояться не менше, ніж вогню чи води. Фахівці кажуть, що це ще й шкода здоров’ю.

Ті, хто не має автономного опалення, мимоволі опиняються у програші, бо змушені будуть платити «за двох». Адже витрати комунальних підприємств на виробництво тепла (зарплата, обладнання) не зменшуються, натомість зменшується кількість споживачів тепла. Тому послуги відповідно стануть дорожчі. Індивідуальне опалення доцільніше було б встановлювати в окремо взятому будинку або принаймні в окремо взятому під’їзді, але аж ніяк не в окремо взятих квартирах.

Тим часом

За словами першого заступника вінницького міського голови Івана Михайлюка, в обласному центрі фахівці почали поквартирні обходи з метою вивчення правильності встановлення автономного опалення. У нас будуть претензії до тих вінничан, які самовільно перейшли на індивідуальне опалення і тільки після того звернулися з проханням надати їм на це відповідні дозволи. Загалом в обласному центрі автономне опалення встановлено приблизно у 2,5 тисячі квартирах багатоповерхових будинків

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.