На один мандат — 41 кандидат

За попередніми даними, вибори міського чернігівського голови відбулися. В них взяли участь 34,7 відсотка виборців. У бюлетені для голосування потрапив 41 кандидат. Щоправда, після відставки з посади міського голови Миколи Рудьковського за впливове крісло вирішило позмагатися майже 60 претендентів. На щастя виборців, частину з них не зареєстрували, а дехто сам відмовився від подальшої боротьби.

За даними екзит-полів «Правочину» та «Опори», найбільше голосів виборців — відповідно 41,2 та 38,9 відсотка — набрав Олександр Соколов, який до

М. Рудьковського був міським головою. Сергій Вітренко (БЮТ), за попередніми підсумками, отримав лише 11,6 відсотка голосів, Володимир Лещенко (представник КПУ) — 10,7.

Незважаючи на те, що незалежні спостерігачі не помітили значних порушень виборчого законодавства під час голосування на дільницях, деякі команди аутсайдерів уже готують позови про визнання виборів недійсними.

А минулого четверга було «заміновано» редакційно-видавничий комплекс «Деснянська правда», де друкувалася виборча документація. На кілька годин було паралізовано діяльність територіальної виборчої комісії, дільничних комісій (мали отримувати протоколи) та й усього міста: міліція, шукаючи вибухівку, зупинила рух транспорту проспектом Перемоги. Всю ніч з 25 на 26 листопада відбувалися суди, на яких розглядалися численні скарги кандидатів на посаду міського голови.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.

Не обійшлося без скандалу

Досить мляво відбувалися вибори міського голови в Кіровограді — на дільниці завітало лише 22 відсотки виборців. За даними неофіційного екзит-полу, найбільшу кількість голосів (16 відсотків) набрав 26-річний депутат міськради Олександр Дануца. Втім, ця цифра не викликає довіри, бо опитування проводилося представниками штабу названого кандидата.

Перевибори міського голови Кіровограда традиційно не обійшлися без скандалу. Хрест на волевиявленні виборців може поставити майже детективна історія, що сталася з одним із претендентів на місце очільника міста.

У суботу о 23.20 міська територіальна виборча комісія вирішила позбавити потенційного лідера перегонів директора ТОВ «Найкен» Олександра Нікуліна права брати участь у виборах. Кандидат звернувся до місцевого суду Ленінського району, який призупинив дію рішення ТВК. Однак, зважаючи на те, що ні судовим виконавцям, ні самому кандидатові не вдалося роздобути постанову ТВК, суд скасував власне рішення, мотивуючи це тим, що суд не може скасовувати дію документа, якого не має у своєму розпорядженні. Вранці у день виборів таємничий документ з’явився на більшості дільниць, і навпроти прізвища Олександра Нікуліна було проставлено штамп «Вибув».

Екс-кандидат уже звернувся з позовом до суду про визнання виборів міського голови в Кіровограді недійсними. Він вважає, що його незаконно позбавили права бути обраним на посаду, наполягає на тому, що ТВК, приймаючи рішення, не мала кворуму і до того ж відмовилася надати йому копію постанови.

Олег БОНДАР.

Кіровоград.