Останніми місяцями гірські річки Буковини — Сірет, Черемош і Прут — перетворюються на суцільний кар’єр із видобутку піску та гальки. Офіційно це іменується «проведенням робіт із регулювання русел», хоча в прокуратурі Чернівецької області схильні вважати це неконтрольованим видобутком корисних копалин, який завдає довкіллю непоправної шкоди.

За словами старшого помічника прокурора Чернівецької області Василя Боднарюка, загрозлива ситуація в селах Зелений Гай, Магала Новоселицького району, Цурень та Горбова Герцаївського району. В останньому «регулятори» вирили такий котлован, що незначний паводок може змити частину села. Найнебезпечнішим є забір річкової гальки перед мостами. Дотепер острівці, які нині вивозяться потужними самоскидами, захищали напіваварійні мости від весняної криги. Тепер опори без захисту. Найактивніше розробляє гальку київське підприємство «БМ Будмеханізація», яке постачає дешевий матеріал на зведення мегамаркету «Епіцентр». У відповідь на запитання, хто надав дозвіл, обласна влада напускає туману, як вранішній Прут. Тим часом у криницях прибережних сіл зникає вода, люди в паніці, а голови сільських рад, вчувши здобич, створюють екологічним вандалам тепличні умови.

Нині 42 суб’єкти підприємницької діяльності мають дозволи на проведення руслорегулюючих робіт, видані управлінням з меліорації і водного господарства. Торік їх було 17. Чому так побільшало охочих «регулювати» русла річок? Річ у тому, що отримати ліцензію на видобуток корисних копалин складно і дорого, а за такого варіанта будь-який підприємець може отримати дозвіл на проведення руслорегулюючих робіт. І вози гравій, скільки заманеться. Одна машина гравію коштує 500—600 гривень, піску — 700—800. Тож, сплачуючи копійки, «регулювальники» набивають кишені мільйонами. Утім, без серйозного «даху» такий бізнес неможливий. Але це вже запитання до обласної ради, яка готова роздавати самодіяльні кар’єри багатьом. Мабуть, живуть за принципом: «Після нас хоч потоп». На жаль, потоп починається уже зараз, а екологічні служби перебувають у ролі статистів.