Увічненню подвигу українського народу у Великій Вітчизняній та Другій світовій війнах присвячено історико-меморіальний серіал «Книга Пам’яті України». Робота над ним триває 17 літ. Нині уряд доручив створити нову серію — «Звитяжці».

Редакція звернулася до голови Головної редколегії «Книги Пам’яті України» історика, члена-кореспондента НАНУ Олександра РЕЄНТА з проханням розповісти про проведену роботу.

— У ХХ сторіччі українство зазнало неймовірно важких втрат. Дві світові війни, національно-визвольні змагання забрали життя мільйонів українців. А якщо додати жертви голодоморів, тоталітарного режиму і невідворотних демографічних втрат, то цей мартиролог сягає понад 20 мільйонів душ.

1989 року вийшло урядове рішення про створення Книги Пам’яті України загиблих у роки Великої Вітчизняної і Другої світової воєн. Підготовка видань передбачала пошукову, науково-практичну, аналітичну і редакційно-видавничу роботу. Відсутність достовірних джерел значно ускладнювала цей процес. Часу потребувало також визначення зваженої концепції видання, котра сприяла б консолідації суспільства.

Нині завершено першу частину найбільшого пошуково-видавничого проекту кінця ХХ — початку ХХІ століть: випущено 264 меморіальні томи поіменної Книги Пам’яті України, на сторінках якої увічнено імена понад 6 мільйонів наших земляків, яких спопелила Друга світова війна. Принагідно скажу, що урядовою постановою 1989 року передбачалося випустити до 70 меморіальних томів з персоналіями на понад 1 300 000 загиблих.

Наведені в підсумковому томі «Безсмертя» трагічні цифри «смертного жнива» України вразили нашу та світову спільноту. Йдеться про 6 034 768 загиблих у Другій світовій війні солдатів—громадян України. Їх поіменно встановлена кількість у 4,5 разу перевищує офіційні дані радянської історіографії.

В останньому томі Книги Пам’яті України «Безсмертя» (перше видання випущено 2000 року) гідно відображено внесок українського народу у Перемогу, показано всі сили тодішнього суспільства, які брали участь у тому страшному бойовищі. Воно почалося для українців ще 1 вересня 1939 року. Відображено й дії учасників визвольних змагань.

Видано також 100 томів (з передбачених 140) серіалу «Книга Скорботи України» — про понад 4,5 мільйона загиблих у війні цивільних громадян України (в тім числі на каторзі у Німеччині). Побачили світ чотири томи Книги Пам’яті України про громадян, полеглих у воєнних конфліктах за рубежем.

Тривалий час участь наших земляків у локальних війнах і воєнних конфліктах замовчувалася. Дотепер ця сторінка нашої історії залишається маловідомою.

Серед видань серіалу — том «Загиблі на чужині». Тут подано імена земляків, полеглих у збройних конфліктах на Китайській Східній залізниці (1929), в Іспанії (1936—1939), на озері Хасан (1938), річці Халхін-Гол (1939), у Китаї (1923—1941 і 1946—1950), в Кореї (1950—1953), В’єтнамі (1961—1974), на Кубі (1962), у країнах Африки (1962—1979), Близького і Середнього Сходу (1956—1982) тощо.

Два томи серіалу — «Загиблі в снігах Суомі» — про наших земляків, які загинули у радянсько-фінляндській війні. Видано також том «Епопея трагізму» про полеглих в Афганістані.

Випущено перший наклад підсумкового тому Книги Пам’яті України «Безсмертя». Тут уперше оприлюднено аналітико-документальний матеріал про вагомий внесок українського народу в Перемогу. Підготовлено рукопис узагальнюючого видання «Печаль» — про цивільних громадян, яких забрало воєнне лихоліття.

Незабаром вийде «Книга Пошани України», де зібрано біографічні дані про звитяжців фронту і тилу, які нині живуть в Україні, Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної Праці, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями «За відвагу», повних кавалерів орденів України, людей, життя яких стало легендою (розвідників, полководців, конструкторів зброї).

Передбачено випустити серію видань «Міста-герої України».

Важливо зберегти й пам’ять про фронтовиків та учасників війни, які пішли з життя після війни. Кабінет Міністрів України видав Розпорядження № 458-р від 03.08.2006 р., яким започатковано створення серіалу «Книга Пам’яті України. Звитяжці» для вшанування всіх громадян України, які боролися за її свободу і незалежність. Видання серії міститимуть персональні дані про громадян України, які воювали на фронтах і проходили військову службу протягом 1939—1945 років, брали участь у національно-визвольній боротьбі українського народу в 1939—1956 роках, відбудовували зруйновану війною країну.

Видавнича програма «Книга Пам’яті України. Звитяжці» становитиме 160 томів, роботу належить здійснити до 65-річчя Перемоги.

Нині напрацьовується комп’ютерний банк даних, на його основі формується електронний варіант Книги Пам’яті. В Інтернеті створено сайт «Поіменно», куди заносяться персоналії загиблих у Другій світовій війні. Це важливо, бо Інтернетом широко користується молодь, яка дедалі частіше звертається до нас, щоб дізнатися про долю своїх дідів і прадідів.

Лише люди, для яких сенсом життя є ця робота, могли її зробити! Заслуговує особливої подяки праця наших науковців, істориків, працівників архівів, військкоматів, місцевих органів влади, краєзнавців, учителів та учнів, журналістів. Неоціненну допомогу надали сотні тисяч пошуковців-добровольців. Керували цим процесом регіональні відділення Пошуково-видавничого агентства. Сімнадцять літ секретаріат Головної редколегії Пошуково-видавничого агентства очолює Р. Вишневський.

Пам’ять — категорія, причетна до формування національної ідеї. Випуск серіалу «Книга Пам’яті України» громадськість розцінює як державну данину пам’яті полеглим і як поворот держави у ставленні до свого народу. У багатьох сільських оселях Книгу Пам’яті України з підкресленими в ній іменами загиблих ставлять біля ікон.