У п’ятницю Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв Надзвичайного і Повноважного Посла Великого Герцогства Люксембург в Україні Марка Курта.

На початку зустрічі А. Мартинюк підкреслив, що Україна переходить до нової моделі політичного розвитку — парламентсько-президентської.

Перший заступник Голови Верховної Ради України констатував зміцнення співробітництва між Україною та Великим Герцогством Люксембург. Зокрема, він звернув увагу на збільшення товарообігу між двома країнами, який минулого року становив більш як 40 млн. доларів.

Торкаючись питання ратифікації угоди між двома країнами про уникнення подвійного оподаткування, Перший заступник Голови Верховної Ради України запевнив, що український парламент не зволікатиме з цим питанням. При цьому він пояснив, що всі необхідні для ратифікації документи наразі перебувають на розгляді в уряді.

Під час зустрічі А. Мартинюк висловив вдячність пану послу за допомогу, що її надає Червоний Хрест Люксембурга, за сприяння якого протягом 14 років відбувається лікування українських дітей, котрі страждають на серцеві захворювання.

Сторони констатували обопільну зацікавленість в інтенсифікації міждержавного діалогу на всіх рівнях.

У цьому контексті М. Курт зазначив, що Україна і Велике Герцогство Люксембург активізують двостороннє співробітництво в усіх галузях. При цьому, торкаючись питань україно-люксембурзького економічного співробітництва, пан посол поінформував про візит до України міністра економіки і зовнішньої торгівлі Великого Герцогства Люксембург, який заплановано на 11 грудня ц. р. На думку дипломата, цей візит започаткує поглиблення бізнес-співробітництва між двома країнами. Говорячи про політичну складову співпраці між двома країнами, пан посол підкреслив важливу роль Верховної Ради України у житті українського суспільства.

Надзвичайний і Повноважний Посол Великого Герцогства Люксембург від імені глави парламенту його країни запросив Голову Верховної Ради України Олександра Мороза відвідати Люксембург навесні наступного року. Офіційний лист із запрошенням пан посол під час зустрічі передав Першому заступникові Голови Верховної Ради України.