Білорусь готова до співробітництва з Україною на будь-якому рівні. А ресурс парламентської співпраці, споріднений з народною дипломатією, треба задіяти якомога ширше. Так відповів президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко на запитання «Голосу України» про налагодження ефективних і динамічних відносин між двома країнами на прес-конференції в Мінську для українських журналістів. «І в цьому ми здійснемо найрішучіші дії найближчим часом. Це вам твердо обіцяю», — зазначив глава білоруської держави.

Загалом на зустрічі, яка тривала три години, пролунало більше тридцяти питань. Представники мас-медіа цікавилися проблемами, серед яких найбільша для Білорусі — енергозаощадження, пріоритетами у внутрішній і зовнішній політиці, перспективами співробітництва двох країн. «У нас дуже хороші відносини і з вашим Президентом, і з прем’єром, і з багатьма політиками», — зізнався президент Білорусі.

Лукашенко дав однозначно зрозуміти, що Білорусь «не боїться йти в Україну» і готова в будь-який момент простягнути своїй сусідці руку допомоги. «Хоч як не орієнтувалася б Україна на

НАТО, на ЄС, на США, співпрацювати з Білоруссю і Росією все одно доведеться. Тому що ми — сусіди, а сусідів не вибирають», — ось така проста формула перспектив відносин між нашими державами від президента сусідньої країни.

До речі, якщо у складі НАТО Україні «буде тепліше», Білорусь нічого проти не має. Неагресивно вона налаштована і стосовно СОТ. Президент зазначив: якщо Захід, Україна і Росія опиняться в міжнародному торговельному клубі, Білорусь теж там буде. Щоправда, поки що туди не поспішає.

Звісно, журналісти не оминули питань про опозицію і «останнього диктатора — бацька». «Я її називаю так звана опозиція. І дай Бог кожному президентові таку опозицію», — зізнався Лукашенко і додав, що загалом «нормально» до неї ставиться. А диктатура, уточнив президент, це, звичайно, погано: «Але, може, і в цій диктатурі в лапках є що-небудь хороше?». Свій «феномен» Лукашенко пояснив політикою, якої завжди дотримувався: влада і суспільство мають жити за одними принципами.

А наостанок додав: я дуже люблю Україну і її народ, який живе на найкрасивішій землі пострадянського простору.

(Про інші білоруські феномени читайте в найближчому номері «Голосу України»).

Мінськ.