23 листопада в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося засідання «круглого столу» на тему «Інноваційна модель економічного розвитку як домінанта бюджетної політики». Метою проведення заходу було обговорення актуальних проблем бюджетної політики на сучасному етапі економічного розвитку України і підготовка наукових пропозицій стосовно інноваційної моделі економічного розвитку в контексті Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Учасників «круглого столу» привітав директор інституту, член-кореспондент НАНУ О. Копиленко.

Головував на засіданні перший заступник директора інституту, професор, доктор економічних наук Т. Ковальчук.

Для обговорення було запропоновано широке коло проблем — від конкретних питань чинного бюджетного законодавства до такого аспекту, як вибір найбільш пріоритетних науково-інноваційних напрямів для державної підтримки з урахуванням інтеграції України у світовий науково-інноваційний процес.

У засіданні «круглого столу» взяли участь: народний депутат України В. Волга (секретар Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю), народний депутат минулих скликань, доктор економічних наук, професор В. Черняк.

З науковими узагальненнями та пропозиціями виступали авторитетні в Україні науковці: ректор Національного університету «Київська політехніка», академік НАНУ М. Згуровський; директор Інституту світової економіки НАНУ, академік НАНУ Ю. Пахомов; перший міністр фінансів незалежної України, професор Г. П’ятаченко; голова Всеукраїнського товариства охорони природи, доктор економічних наук, професор В. Шевчук; віце-президент інвестиційної компанії «Кінто», кандидат економічних наук, доцент В. Мельничук; фахівець у галузі фінансового права, доктор юридичних наук, професор О. Орлюк; учені з інших наукових установ, представники фінансових установ і національного бізнесу.

Учасники обговорення позитивно оцінили проект закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік»; у виступах прозвучали конструктивні пропозиції щодо шляхів формування інноваційної моделі розвитку України. Першим реальним кроком на цьому шляху має бути бюджет-2007. Оскільки саме в ці дні у Верховній Раді України має відбуватися обговорення бюджетного законопроекту в другому читанні, учасники «круглого столу» прагнули сформулювати чіткі рекомендації як стосовно удосконалення окремих статей бюджетного закону, так і щодо внесення змін до інших законів, які забезпечили б реальну переорієнтацію української економіки з сировинно-енергомісткої на більш ефективну інноваційно-наукову спрямованість.

Учасники засідання прийняли узагальнені рекомендації.