Учора вранці на площі перед будинком київської міськради було багатолюдно. Кияни оголосили безстрокову акцію протесту, вимагаючи у столичної влади не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги. Акцію організували демократичні сили Київради (БЮТ, «Наша Україна», блок Віталія Кличка).

Учасники мітингу заявляли, що це підвищення не обґрунтоване і не підкріплене жодними розрахунками. Вони вимагали в Київської міської ради скасувати розпорядження Леоніда Черновецького про підвищення в 3,4 разу плати за комунальні послуги в столиці з 1 грудня. Пікетники прийняли резолюцію, котру передадуть у секретаріат Президента. Вони звертаються до Президента як гаранта Конституції і прав громадян з проханням «дати сувору політичну оцінку діям Черновецького і його спільників».

Черновецький, знижуй тарифи! — вимагали вчора на Хрещатику люди. Біля Київради мітингували проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Ініціатором їх підняття в 3,4 разу вже з 1 грудня цього року виступив міський голова Леонід Черновецький.

— Він хоче поділити нас на багатих і бідних. Буцімто багаті заплатять за всіх і все, — каже учасник акції протесту киянин Михайло. — Я прийшов сказати своє «фе» нашому мерові. З такими цінами нам незабаром доведеться перейти жити в намети...

На боці протестувальників і революціонерка баба Параска. Напередодні вона тут відзначала День свободи, а вчора прийшла полаяти столичну владу за «оті тарифи».

Недавно Антимонопольний комітет України визнав таке зростання цін на комунальний сервіс у столиці необґрунтованим. Однак цей орган не вправі впливати на рішення місцевої влади. Адже встановлення житлово-комунальних тарифів, за законом, — прерогатива органів місцевого самоврядування. Експерти кажуть, що без підняття цін на послуги ЖКГ не обійтися. Але не такими методами.

Тим часом триває протистояння між Київською міською держадміністрацією та Мін’юстом. Деякі юристи вважають недійсними розпорядження столичної влади про підвищення тарифів з 1 грудня без реєстрації їх в органах юстиції. Мовляв, незважаючи на закон «Про місцеве самоврядування», який не передбачає реєстрації подібних розпоряджень, є й інші правові акти, згідно з якими реєстрація необхідна.

А тим часом 30% киян вирішили, що не платитимуть нові суми за комунальні послуги. Такі дані соцопитування. 26% жителів столиці готові до нової розплати за комплатежами. А 18% збираються оформляти субсидії і платити. Таким чином, за даними соціологів, у січні з урахуванням великої кількості вихідних, до столичних служб житлових субсидій можуть звернутися від 200 до 250 тисяч родин.

Такий передноворічний подарунок людей явно не влаштовує. От і прийшли вони сказати про це київській владі.