За сім хвилин до початку земельного конкурсу зв’язківець вручив заступнику міського голови Валерію Черкасці ухвалу судді Згурівського районного суду Київської області, котра заборонила «проводити конкурс на право забудови земельних ділянок на території м. Запоріжжя, приймати рішення про його переможця і підписувати протокол, яким оформляється рішення про переможця конкурсу на право забудови земельних ділянок на території м. Запоріжжя, проведення якого було призначено на 21 листопада 2006 року». З таким позовом до суду звернувся депутат міськради від Партії регіонів Андрій Кириченко.

Заступник міського голови, начальник головного фінансового управління міськради Валентина Малиш заявила журналістам, що це рішення суду завдало збитків міській казні щонайменше на 10—15 мільйонів гривень. Як вона пояснила, отримані від інвесторів кошти мали поповнити цільовий фонд бюджету.

— Це — «мінус» для всіх міських програм, затверджених міською радою, — зазначила Валентина Малиш. — Це означає, що працівники «Запоріжелектротрансу» вчасно не отримають свої зарплати, молоді спеціалісти в галузі освіти, охорони здоров’я та культури з маленькою зарплатою не отримають свої стипендії, не будуть відремонтовані житлові будинки й дороги, не будуть виконані соціальні програми управління соцзахисту. Причому всі ці витрати затверджували самі ж депутати міськради.

Виставлені на конкурс п’ять земельних ділянок під будівництво об’єктів громадсько-торговельного призначення та багатоповерхового житлового будинку затверджені міськвиконкомом згідно з генеральним планом забудови міста. І хоча Валерій Черкаска вибачився перед потенційними інвесторами за це непорозуміння та запевнив їх, що міськвиконком подасть апеляцію на рішення Згурівського районного суду, як тільки воно надійде до канцелярії, депутати-«регіонали» підтримали позов свого колеги. Голова постійної комісії з питань власності, ресурсів, приватизації і земельних відносин Роман Таран зауважив, що «цю паузу депутати використають для вдосконалення процедури проведення конкурсів і аукціонів».

Між тим ситуація в Запорізькій міськраді дуже непроста. Як уже повідомлялося, не так давно депутатська більшість після закриття пленарного засідання сесії міським головою Євгеном Карташовим продовжила її і звільнила весь міськвиконком. І хоча це рішення заблоковане в суді, конфлікт поглиблюється. Євгена Карташова виключили з Партії регіонів, чергову сесію, на якій мали розглядатися кадрові питання, перенесено на пізніший строк. Щоправда, головний суперник на виборах і претендент на посаду першого заступника міського голови Володимир Кальцев за цей час став першим заступником голови облдержадміністрації, але «регіонали» хочуть бачити праворуч від міського голови свого однопартійця і вимогами не поступаються. А заодно в них багато претензій саме до земельних конкурсів та аукціонів, які проводить міськвиконком. Тож нинішнє звернення до суду не випадкове.

Запорізька область.