Голова Верховної Ради України Олександр Мороз виступає проти проведення всеукраїнського референдуму з питання про політичну реформу. Про це глава парламенту повідомив у четвер у прямому ефірі радіо «Ера».

О. Мороз підкреслив, що референдуми проводять для того, щоб влада добивалася підтримки якихось своїх дій. «Якби ми проводили референдум з конкретного питання, на який треба було відповісти «так» або «ні», то можна було б усім відповісти однаково свідомо. Це була б одна справа. Але коли ми говоримо про зміст Конституції — це абсурд узагалі», — вважає він. Олександр Мороз також повідомив, що звертався до Президента Віктора Ющенка з ініціативою проведення «круглого столу», на якому обговорити питання про проведення політичної реформи, і глава держави погодився з такою ідеєю, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Глава парламенту вважає, що такий «круглий стіл» може відбутися найближчим часом і що на нього можуть бути запрошені представники виконавчої, законодавчої влади, а також керівники політичних фракцій. О. Мороз вважає, що доти, доки не буде проведено політичну реформу, позитивних змін в Україні не станеться.

Крім того, Голова Верховної Ради висловився за вдосконалення виборчого законодавства. За його словами, одним з варіантів удосконалення закону про вибори народних депутатів міг би стати варіант, коли кожний кандидат у депутати від політичної партії, внесений до списку кандидатів, закріплюється цією партією за конкретним округом. Це заохочувало б кандидатів до активної роботи в конкретних округах з тим, щоб вони заробляли бали для підтримки виборцями.

Відповідаючи на запитання про те, чи може бути збільшено прохідний бар’єр на виборах для політичних партій, О. Мороз підкреслив, що не бачить у цьому потреби, додавши, що прохідний бар’єр може залишитися таким, як є, або може бути встановлений на рівні чотирьох відсотків.

Також глава парламенту назвав «авантюрою» заяви лідерки БЮТ Юлії Тимошенко про проведення дострокових парламентських виборів і про скасування політичної реформи в Україні, зроблені нею в Брюсселі. «Політичні лідери не повинні займатися демагогією, на жаль, це інколи трапляється», — сказав О. Мороз. Крім того, він нагадав, що зовсім недавно Ю. Тимошенко була затятим прихильником політичної реформи, причому дотримувалася формули «Прем’єр-міністр із повноваженнями Президента». Раніше Ю. Тимошенко виступала проти цього, орієнтуючись, очевидно, на інститут Президента. «Сьогодні вона знову висловлюється, мабуть, для того, щоб здобути прихильність декого з оточення Президента або, можливо, самого Віктора Андрійовича», — сказав О. Мороз.

«На все це потрібно дивитися об’єктивно, точніше — критично. Виходить, що ми маємо підлаштовувати систему організації державного життя і управління під інтереси конкретної людини. Цього не можна допускати», — підкреслив він. «Конституція пишеться для держави, для суспільства, і маніпулювати такими речами — це авантюри. Авантюри, з якими потрібно боротися і давати відповідну оцінку», — заявив Голова Верховної Ради.