Президент ініціює продовження конституційної реформи

Президент України Віктор Ющенко виступив зі зверненям до українського народу з нагоди Дня свободи, який відзначається 22 листопада. Глава держави зазначив, що два роки тому український народ переміг страх, приниження і приреченість, що поставило Україну врівень з іншими народами, які дали світові приклад свободи. «Я вважав і продовжую так думати — нашій країні потрібні дві речі: ефективна демократична влада і надійна засторога проти авторитаризму», — сказав він. Відтак В. Ющенко наголосив, що задля наведення порядку в державі ініціює продовження конституційної реформи. «Вона поставить крапку в конфлікті повноважень і зробить ваш демократичний вибір незворотним. Нам потрібна Конституція свобод, які реально виконуються. І якщо конституційний діалог політиків зайде в глухий кут, я дам можливість людям сказати своє слово. Хай би чого це коштувало, я доведу до кінця справу судової та правоохоронної реформи. Це — ключ до вашої особистої захищеності і безпеки», — сказав він. Президент наголосив: у своїх діях спиратиметься на підтримку нової управлінської політичної команди — команди професіоналів, не загублених в амбіції і корисливості. Водночас глава держави висловив готовність підтримати нову політичну силу, яка збереже і розвине наші традиції, та закликав Віктора Януковича відмовитися від політиків, які хочуть реваншу і конфлікту, бо «народ і Президент не допустять ані повернення в минуле, ані повернення бандитських понять і чорних схем».

Сергій ІВАНІВ.

Завершується робота над програмою

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики розглянув проект Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2007 рік та рекомендує ухвалити її у другому читанні та в цілому. Як зазначив голова парламентського комітету Володимир Заплатинський, «програму буде внесено до розгляду Верховною Радою після технічного доопрацювання та юридичного погодження відповідно до регламенту».

Підписано угоду про співробітництво

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Леонід Грач зустрівся із делегацією Комісії Державної Думи Російської Федерації з вивчення практики забезпечення прав людини і основних свобод, контролю за їх забезпеченням в іноземних державах. Російську делегацію очолює заступник голови комітету з міжнародних справ Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Наталія Нарочницька.Як повідомляє інформуправління Верховної Ради, під час зустрічі підкреслювалась важлива роль парламенту у питанні забезпечення прав і свобод людини. Н. Нарочницька, зокрема, запропонувала створити спільну систему моніторингу умов захисту забезпечення прав та основних свобод людини в Україні і Російській Федерації та організувати з цією метою експертно-консультаційні ради.

Результатом цієї зустрічі стало підписання Угоди про співробітництво між Комісією Державної Думи Російської Федерації з вивчення практики забезпечення прав людини і основних свобод, контролю за їх забезпеченням в іноземних державах та Комітетом з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.