Співчуття і підтримка

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз направив телеграми співчуття Маршалку Сейму Республіки Польща пану Мареку Юреку і Маршалку Сенату Республіки Польща пану Богдану Борусевичу у зв’язку із загибеллю шахтарів у місті Руда Шленська. «Глибоким болем відізвалась у серцях українських парламентаріїв звістка про людські жертви внаслідок жахливої трагедії, що сталася на вугільній шахті у місті Руда Шленська», — говориться у телеграмах. Олександр Мороз від імені Верховної Ради України просить Маршалка Сейму і Маршалка Сенату передати слова щирої підтримки рідним і близьким загиблих та побажання скорішого одужання постраждалим.

На свято ще однієї революції

Учора Президент України Віктор Ющенко побував з одноденним візитом у Грузії. Він, зокрема, взяв участь у святкуванні річниці трояндової революції і виступив на урочистому засіданні грузинського парламенту. Крім нашого Президента у святкуванні брав участь Президент Естонії Тоомас Хендрик Ільвес. Очікували і Президента Польщі Леха Качинського, але той через трагедію на одній із шахт скасував свій візит.

Цього дня на площі Свободи в Тбілісі було відкрито монумент святого Георгія, що його передав у дарунок місту Зураб Церетелі. В поїздці главу нашої держави супроводжували керівник секретаріату Президента Віктор Балога та його заступник Олександр Чалий. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», день, коли в Грузії відбулася революція, було оголошено неробочим по всій країні. Нагадаємо, цього року в Грузії проходить Рік України.

Короткочасний візит

Учора в Україні з робочим візитом перебував секретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов. Цей візит можна розглядати в контексті підготовки приїзду до нашої країни президента РФ Володимира Путіна. Як зазначив секретар РНБО України Віталій Гайдук після зустрічі, російський президент відвідає Україну 22 грудня для участі в першому засіданні міждержавної комісії «Ющенко—Путін». У ході вчорашніх двосторонніх переговорів також йшлося про деякі інші актуальні аспекти співпраці двох країн.

У Москву по газ

Учора міністр палива й енергетики України Юрій Бойко провів у Москві переговори про збільшення транзиту російської нафти і газу територією України. Як передає УНІАН, відбулися його зустрічі з головою правління ВАТ «Транснафта» Семеном Вайнштоком і головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером. Обговорювали в Білокам’яній і пропозицію Києва приєднатися до українсько-польського проекту Одеса—Броди-Плоцьк. Україна має намір запропонувати РФ спільно побудувати нафтопроводи Кропоткіно—Лисичанськ і Кременчук—Броди для постачання легкої нафти на європейський ринок, минаючи порти. Пропоновано також збільшити обсяги транзиту по системах «Придніпровські магістральні нафтопроводи» та Одеса—Броди.