Футбол. Після цих відвідин Бухареста вражень залишилося купа. На жаль, переважна більшість із них — негативна. Розповідати про кожний випадок нема можливості. Однак про дещо повідаю. Та про все по черзі.

Крадіжки, дорожні пробки тощо

У готелі, де ми мешкали, першого дня хтось пробрався до окремих наших помешкань. У результаті троє з українських журналістів залишилися без певних (досить пристойних) сум грошей. Взяли іноземну й українську валюту.

Справою переймалася поліція, працівник посольства України в Румунії. Але гроші постраждалим, зрозуміло, ніхто не повернув. Затим через пробки на дорогах ми запізнилися не тільки на передматчеву прес-конференцію Анатолія Дем’яненка, на яку він прийшов з Флоріном Чернатом, а й на тренування.

Треба дякувати Дем’яненкові, котрий охоче зголосився на ще одну зустріч з представниками ЗМІ.

До речі, після неї з журналістами відверто розмовляв президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс. Він розповів про своє бачення нинішніх невдач команди на європейській арені. Поділився певними планами. Зрозуміло, запитали його і про критичні висловлювання у пресі голови Донецької обласної федерації футболу, віце-президента ФК «Шахтар», народного депутата України Бориса Колесникова на адресу Ігоря Михайловича і насамперед його старшого брата Григорія.

Суркіс-молодший, зокрема, згадав про давні події, що сталися навколо матчу в Кубку чемпіонів між «Динамо» і грецьким «Панатінаїкосом», котрий судив іспанський арбітр Ньєто. То УЄФА зняла всілякі звинувачення на адресу Ігоря Суркіса. Мало того, його обрали до ради, до якої входять президенти одинадцяти провідних клубів континенту. За рекомендацією УЄФА пан Суркіс-молодший представляє в тій раді Східну Європу.

Тож Ігор Михайлович поставив перед паном Колесниковим запитання: про яку корупцію він каже? І ще таке: хіба він — працівник прокуратури, міліції?..

Від любові до ненависті один крок...

Хоч як прикро, але динамівці не здобули в Бухаресті бажаної перемоги. Хоча, здавалося, зробили для цього все. Вони забили три м’ячі. Проте арбітр із Чехії Ярослав Яра виконував лише одну математичну дію — віднімання і не зарахував два м’ячі, принаймні один з яких не викликав жодних сумнівів. Про це ми поговорили віч-на-віч з президентом ФФУ Григорієм Суркісом та президентом ФК «Динамо» Ігорем Суркісом. Обоє досить чемно висловлювали невдоволення діями арбітра. А грі динамівців дали доволі високу оцінку. Але й критикували.

А пан Яра поводився, справді, дуже дивно. В першому таймі він намагався працювати надоб’єктивно. Хоча могло скластися враження, що він трохи більше симпатизує гостям. Однак після перерви сталися разючі зміни. Воістину стверджують, що від любові до ненависті — лише один крок.

Чех щедро карав жовтими картками синьо-білих. Навіть Рінкона впіймав, котрий ще не грав, а лише розминався за межами поля. І йому вліпив гірчичника. Потім зарахував узяття воріт «Стяуа» (був поряд з епізодом). Проте, послухавшись асистента, який був на великій відстані від місця події, скасував попереднє рішення. Відеоповтор показав, що Клебер у боротьбі влучив ногою не в обличчя, за яке картинно схопився оборонець-провокатор команди господарів, а в плече.

Потім Яра придумав положення «поза грою», коли забив Шацьких. І це також спростував повтор на екрані.

Утім, будемо відверті, не арбітр головний винуватець нинішнього невдалого виступу «Динамо» (Київ) у груповому турнірі Ліги чемпіонів, а самі футболісти київського клубу. Хоча на стадіоні «Стяуа» вони епізодами були командою, старалися, боролися з усіх сил. Часом показували досить пристойну гру. Розіграли кілька цікавих комбінацій, намагалися добре контролювати м’яча. Та завадила давня хвороба — невміння реалізовувати моменти. А ще постійні помилки в обороні не дали змоги здобути перемогу, до якої «Динамо» цього разу було значно ближче, ніж «Стяуа». Отже, замість журавля в небі синиця в руках...

Не помиляється той, хто нічого не робить

— Чи було «Динамо» гідне перемоги? — запитали Анатолія Дем’яненка після матчу.

— Гадаю, так. Ми створили більше моментів, та й загалом грали краще. Що перешкодило — будемо розбиратися. Напевно, брак індивідуальної майстерності.

— Закінчивши вирішувати турнірні завдання в єврокубках, ви бачите методи досягнення успішніших результатів у наступному сезоні?

— Сезон не закінчено, в єврокубках на нас чекає домашня гра з «Реалом». Для мене особисто це був великий досвід, напевно, за цей час припустися чимало помилок. Аналізуватиму весь сезон, з першої до останньої гри. Упевнений, що в майбутньому таких помилок уже не зроблю.

— Ви готові до того, що будь-якої миті можете розстатися з посадою?

— Така вже тренерська доля. Нинішнє робоче місце втратити не боюся. Найголовніше, що я чистий перед собою, бо завжди сумлінно виконував свою справу. Мабуть, у чомусь помилявся. Але не помиляється той, хто нічого не робить.

Бухарест—Київ.