Любов Іванівна Чешко вже 26 років служить громаді Процева, що в Бориспільському районі на Київщині, на посаді сільського голови. Її непохитне кредо — працювати на користь людям. Про таких кажуть — осяяні долею.

Ще випускницею Прилуцького педагогічного училища Любов Іванівна потрапила до Процева, де розпочала трудову діяльність учителем початкових класів. І закипіла робота — шкільна, позашкільна, гурткова тощо. Помітили односельці в Любові Іванівни риси талановитого ділового організатора. У 1980 році обрали її головою. І так було на кожних наступних місцевих виборах. За 26 років Любов Іванівна перетворила колись неперспективні села Проців, Сальків, Софіївку на справжню ідилію сучасної дійсності.

Проїжджаючи вулицями села, відчуваєш, що є тут справжній господар. Кожна вулиця, кожне подвір’я вражають чистотою, охайністю. Початкова школа, сільський клуб з літньою естрадою, центральна площа села мають сучасний вигляд.

Проців має і свої традиції. Щорічно на Івана Купала святкують день села, яке вже давно перетворилося на справжній фестиваль народної творчості. До мальовничого місця над Дніпром прибувають гості звідусіль, бо такого не побачиш більше ніде. В театралізоване свято вплітаються офіційні події: вшанування кращих людей і господарів, ювілярів, шкільні випускники присягають на вірність своїй малій батьківщині. Ініціатором, режисером, ведучою, господинею свята завжди є сама Любов Іванівна. Народні гуляння тривають до ранку, бо Проців, до того ж, — батьківщина співочих талантів. Сільський хор має звання народного. У жіночому та чоловічому ансамблях співають процівці від 20 до 80 років. Вихованці сільської музичної школи завойовують призові місця в районі й області.

Депутати розробили план генерального розвитку села, де планується 80 гектарів землі віддати під забудову сучасними об’єктами соціальної інфраструктури, багатоповерховими будинками. Однак нині завдання номер один — збереження екологічного балансу. Бо бажаючих жити тут дедалі більшає. У садових кооперативах проживає понад 100 сімей.

Сільська рада багато уваги приділяє питанням екології. Створена на громадських засадах екологічна служба з перших днів почала робити конкретні кроки. Побутові відходи, пляшки, вторинну сировину, макулатуру приймають безпосередньо в селі. Сучасна прибиральна та косильна техніка забезпечує чистоту і порядок. Бюджет Процева є достатнім, бо керівники місцевих господарств «Ельдорадо», «Українські газони», «Гаро» справно платять податки. Основним джерелом прибутків сільської ради є земельний податок. Тож депутати, члени виконкому спільно вирішують, як ефективно спрямувати кошти на соціально-економічний розвиток, підтримку дітей-сиріт, пенсіонерів, багатодітних сімей. Сільська рада не шкодує коштів для культурного та спортивного розвитку молоді. При сільському клубі працюють дискотека, гуртки за інтересами. Мало не щороку фізкультурники Процева приміряють лаври найспортивнішого села, постійно посідають призові місця в гирьовому спорті, легкій атлетиці, армрестлінгу, перетягуванні линви тощо.

Сільські олімпійські ігри уявити без Любові Іванівни неможливо, як і Проців без неї. І на спортивному дійстві вона в центрі уваги — ведуча та справедливий суддя.

Не випадково учасники XІІІ міжнародного телефестивалю «Агросвіт» завітали влітку саме сюди, щоб на власні очі переконатись, як живе сучасне село Київщини. Процівці вкотре продемонстрували їм свою самобутність і неповторність. Впродовж п’яти годин тривала прес-конференція сільського голови просто неба з яскравим вкрапленням сільського життя, притаманного людям небайдужим, гостинним, сердечним. Гості з семи держав СНД щиро дякували мешканцям благословенного куточка Бориспільщини. І запевнили, що неодмінно приїдуть сюди ще. Їх зачарувала українська щирість процівців і їх сільського отамана Любові Чешко.

Головувати в селі — означає бути в усьому лідером, авторитетом, підкріпленим конкретними справами, — вважає пані Любов. І не жалкує, що так склалося життя. Проців став для неї рідним, а довіра жителів найвищою оцінкою її діяльності.

Бориспіль Київської області.