Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Грецької Республіки в Україні Хараламбосом Дімітріу.

На початку зустрічі посол передав Олександру Морозу вітання від голови грецького парламенту.

Х. Дімітріу поцікавився оцінкою з боку Голови Верховної Ради України політичної ситуації в нашій державі. Він наголосив, що від розвитку подій в Україні залежить добробут її громадян, стабільність у Східній Європі і загалом у Європейському регіоні.

Глава українського парламенту зазначив, що після виборів 2006 року і формування уряду парламентом відбулася реалізація першого етапу політичної реформи. Другий етап, за його словами, стосується реформування місцевого самоврядування і введення європейської моделі самоврядування.

«Усе інше веде до авторитаризму», — зазначив Олександр Мороз. Він наголосив, що у разі, коли політична реформа на місцевому рівні не буде завершена, не можна вести мову про європейський вибір України.

За словами Голови Верховної Ради, вчора у Львові під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування різних рівнів він не почув жодного аргументу проти реформи місцевого самоврядування. Навпаки, підкреслив глава парламенту, йшлося про необхідність її прискорення, децентралізацію влади.

Олександр Мороз вважає, що завершення політреформи також сприятиме боротьбі з корупцією, зловживаннями у фінансово-кредитній сфері, унеможливить домінування однієї політичної сили та повернення до авторитаризму.

Говорячи про євроінтеграційний аспект зовнішньої політики нашої країни, О. Мороз поінформував, що наступного тижня парламент ухвалить усі необхідні для вступу України до Світової організації торгівлі закони, що дасть можливість розпочати переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

Загалом Олександр Мороз наголосив на необхідності запровадження європейських стандартів в Україні і «розбудови Європи в Україні». «Це реалістично і прагматично», — вважає Голова Верховної Ради України.

Х. Дімітріу зазначив, що Греція «повністю підтримує такий напрям». За його словами, Греція 25 років є членом Євросоюзу, проте процес адаптування до євроінституцій відбувається непросто.

Співрозмовники також обговорили міжпарламентську складову двосторонніх українсько-грецьких відносин.