Глава держави просить запропонувати кандидатури для роботи в конституційній комісії

З таким проханням Президент України Віктор Ющенко звернувся до Голови Верховної Ради Олександра Мороза, Прем’єр-міністра Віктора Януковича, лідерів парламентських фракцій, надіславши їм лист.

Як повідомляє прес-служба глави держави, кожен з адресатів звернення може протягом десяти днів запропонувати не більше трьох кандидатур.

Нагадаємо: комісія для розгляду пропозицій про внесення змін у Конституцію і підготовки відповідних законопроектів створена указом Президента 2 листопада цього року. Мета комісії — забезпечити системну й комплексну підготовку пропозицій щодо вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин.

Коментар юридичного відділу редакції

З юридичної позиції створення Президентом конституційної комісії не суперечить Основному Закону. Відповідно до п.28 ст.106 Конституції України Президент має право для здійснення своїх повноважень створювати в межах коштів, передбачених у державному бюджеті, консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи й служби. Фактично така комісія є робочою групою з підготовки пропозицій щодо внесення змін до Конституції. Враховуючи закріплене в ст. 93 Конституції України право Президента на законодавчу ініціативу, підготовлений зазначеною комісією законопроект може бути подано главою держави на розгляд Верховної Ради України.