Асоціація українських банків занепокоєна деякими нормами, закладеними в проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», які дестабілізують банківську систему України.

Зокрема, законопроектом призупинено на 2007 рік порядок створення банками страхових резервів відповідно до чинних законів, а замість цього запропоновано новий порядок їх створення, що суперечить Конституції і низці законів України.

Відповідно до нового порядку, з переліку активів, за якими банк може створювати резерви, виключені операції з цінними паперами, що не сприятиме розвитку фондового ринку України. При цьому ігноруються вимоги НБУ щодо обов’язковості створення страхових резервів під цінні папери.

Цим же пунктом також передбачається перегляд сум страхових резервів, створених банками за останні 10 років. Асоціація вважає, що цим створюється безпрецедентний випадок, коли у зв’язку зі зміною норми закону з 1 січня 2007 року банки зобов’язані будуть переглянути суми страхових резервів за останні 10 років, формування яких здійснювалось відповідно до законодавства, що діяло до 1 січня 2007 року. Це є порушенням статті 58 Конституції України, якою визначено, що закони та інші нормативні акти не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Асоціація звертає увагу уряду та Верховної Ради України на те, що прийняття нового порядку формування банками страхових резервів збільшить ризиковість банківської діяльності та призведе до дестабілізації банківської системи, а також економіки в цілому. Наслідком цих змін стане зниження рівня капіталізації банків, їх надійності, зменшення можливості надання банками кредитів з одночасним підвищенням їх вартості.

Слід зауважити, що Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності була підтримана позиція Асоціації українських банків з цього питання і надані пропозиції щодо виключення вищезгаданих норм із законопроекту, але при розгляді проекту бюджету у першому читанні пропозиції враховані не були.

Асоціація українських банків вважає, що чинна на сьогодні система створення банками страхових резервів під нестандартну заборгованість за всіма активними операціями за методикою, затвердженою Національним банком України та погодженою Міністерством юстиції України відповідно до міжнародних стандартів, відповідає реальним ризикам в економіці країни, враховуючи, зокрема, значну кількість підприємств-банкрутів. Тому внесення запропонованих змін до податкового законодавства щодо створення банками страхових резервів є небезпечним для економіки країни.

Асоціація українських банків офіційно заявляє про реальність дестабілізації банківської діяльності через неможливість сформувати належні страхові резерви на покриття ризиків від активних операцій і наполягає на збереженні існуючої системи створення банками резервів під активні операції.

Асоціація закликає представників уряду та народних депутатів України проаналізувати згубні наслідки таких дій для всієї української економіки та не допустити зміни порядку формування страхових резервів банків при прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».