до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України

Учасники з’їзду відзначають значні здобутки банківської системи України, що надали їй можливість розвинутися в одну з найпотужніших галузей національної економіки, стати конкурентною перевагою держави та її надійним партнером.

Сьогодні активи банківської системи сягнули більше 50% ВВП, кредити в економіку становили більш ніж 200 млрд. грн., внески населення в банківську систему — 90 млрд. грн.

Разом з тим банківська спільнота звертає увагу влади на ті проблеми, які перешкоджають подальшому зростанню національної економіки та банківської системи.

Такими проблемами є:

1. Недосконалість системи захисту прав кредиторів в Україні.

2. Залежність Національного банку України від інтересів політичних сил.

3. Діяльність української банківської системи в правовому полі, яке не сприяє створенню конкурентних умов.

4. Нестабільність у податковому регулюванні.

Ці проблеми можна вирішити лише в тісному співробітництві всіх гілок влади з метою виходу України на якісно новий рівень загальноекономічного розвитку та суспільного добробуту.

Для поглиблення позитивного впливу банківської системи на економіку країни необхідно:

1. Підтримати законопроект про направлення 20% перевищення доходів Національного банку України над його витратами на формування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

2. Верховній Раді України розглянути кандидатуру президента Асоціації українських банків п. Сугоняка О. А. на предмет включення його до складу членів ради Національного банку України за квотою Верховної Ради.

3. Підтримати пропозицію про скасування збору до пенсійного фонду з торговельних (арбітражних) операцій банків, пов’язаних з купівлею-продажем безготівкової валюти.

4. Дотримуватися принципів рівної конкуренції між фінансовими установами як під час прийняття нових законодавчих та нормативних актів, так і під час зміни існуючих.

Майбутнє України — це ефективний діалог влади та бізнесу, влади і суспільства задля творення достойних людини умов життя.

м. Київ, 6 жовтня 2006 року.