Сьогодні — друга річниця Майдану, або, як люблять казати деякі політики, «помаранчевої революції». Однак не буде ані помпезних офіційних заходів, ані мітингів, ані концертів. Вожді і вождики тих часів заявили, що на Майдан не прийдуть. Натомість їхні тодішні опоненти планують прийти і поспілкуватися з народом. Водночас, схоже, ця річниця має дати поштовх для кардинального перегляду значення подій дворічної давнини. Але не будемо забігати наперед. Ускладнюються стосунки у трикутнику «Верховна Рада—уряд—Президент».

Класики мають рацію

Михайла Булгакова люблять цитувати. Зокрема, слова професора із «Собачого серця» про розруху. Передусім — у голові.

Різке підвищення житлово-комунальних тарифів, пов’язане із збільшенням ціни на енергоносії, змусило політиків заздалегідь подбати про свою репутацію в очах електорату. Фактично уряд самоусунувся від розв’язання цієї проблеми і переклав усе на плечі органів місцевого самоврядування. Окрім того, запізнення опалювального сезону, низка аварій у містах і містечках — Павлоград, Херсон та деяких інших —змусили згадати торішні події в Алчевську, коли в тридцятиградусний мороз його мешканці опинилися без тепла. А відтак замислитися: що очікує українців цьогорічної зими?

Глава держави минулої п’ятниці з цього приводу навіть скликав Раду національної безпеки й оборони. Якщо вірити чуткам, то прем’єр ще на початку засідання натякнув: стан ЖКГ — урядова тема, а не РНБО. Однак засідання все-таки відбулося, хоча згодом Віктор Янукович покинув його.

Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов днями висловився щодо директив главі уряду перед поїздкою до Сполучених Штатів. На його думку, в директивах варто врахувати і позицію коаліції. Усе це — свідчення вже не похолодання, а кризи у відносинах владної еліти.

Якщо дуже хочеться

І, схоже, криза ця дедалі поглиблюватиметься. Те, що секретаріат глави держави готується до такого розвитку подій, підтвердило інтерв’ю його керівника Віктора Балоги одному з тижневиків. Зокрема, на запитання, чи можливий розпуск парламенту, глава президентської канцелярії не виключив цей розвиток подій.

Учора Віктор Ющенко зустрівся з головою Конституційного суду Іваном Домбровським. Коли писалися ці рядки, тема розмови була невідома. Однак можна припустити, що одна з них — доля політичної реформи. Тим паче, що пропрезидентська партія НСНУ уже виступила з ініціативою її скасування. Щоправда, разом з удосконаленням Основного Закону. Однак у чому суть удосконалення — не уточнювалося.

Власне, ми вже писали, що головна проблема нинішніх відносин владних структур у тому, що кожен трактує Конституцію як заманеться, на свою користь. Відтак, з одного боку, лунають погрози провести наступні вибори глави держави у парламенті, а то й ліквідувати цю посаду, з другого... Читай вище.

Отож, хоч як це парадоксально, після того, коли осяде пилюга над полем політичних битв, з’ясується, що найбільше програли громадяни. Бо ще древні казали про те, у кого тріщать чуби...