Хто б міг подумати, що сьогодні, в пору глибокої кризи тваринницької галузі, відбудеться перший Всеукраїнський день ферми, який, як очікують, стане щорічним. Скільки їх, занедбаних ферм, світять зруйнованими дахами, без вікон та дверей, з напіврозібраними стінами обабіч українських шляхів? Проте, схоже, уряд готується «підтягувати» тваринницьку галузь до євростандартів і Всеукраїнський день ферми, аналогів якому ще немає в країнах СНД, повинен дати старт розвитку тваринництва на новій, якісній, технологічно перспективній та економічно вигідній основі.

До села Майське, що у Синельниківському районі, де на базі майстер-класів модельного агрокультурного господарства корпорації «Агро-Союз» відбувався цей захід, з’їхалися фахівці-практики, вчені-тваринники, аграрні менеджери зі всіх областей. Під час відкриття форуму наголошувалося: українські аграрії ще не навчилися активно йти в конкурентне середовище, хоч саме таку унікальну спрямованість потужно демонструє багатопрофільне господарство «Агро-Союз», де вже є результати втілення світового досвіду ресурсозбереження в галузях тваринництва та рослинництва, на основі якого корпорація формує нову аграрну культуру та інтегровану модель ефективного сільгоспбізнесу.

Щодо пріоритетів у сільгоспвиробництві, то вони вимагають державної уваги та підтримки насамперед у тваринництві. Наразі в молочному скотарстві, повідомив заступник міністра Мінагрополітики Петро Вербицький, тільки 850 тисяч корів утримуються в сільгосппідприємствах і дають лише 2,5 мільйона тонн молока, тоді як переробним підприємствам потрібно щорічно до 6 мільйонів. Прикро, але сьогодні в Україні лише 32(!) молочні господарства мають тисячу та більше голів, а 60 відсотків господарств утримують менше 200 корів.

Безперечно, в «Агро-Союзі» є на що подивитися, щоб не їхати за кордон по досвід впровадження в аграрне виробництво сучасних високорентабельних, інноваційних технологій. Ось свиноферма з 18 ангарів-свинарників комплексу «Жовтневий», де щороку відгодовується одночасно 13 тисяч голів вагою до 115—120 кілограмів. Її обслуговують чотири працівники. Технологія холодного групового утримання на глибокій і незмінюваній солом’яній підстилці в дугоподібних тентових ангарах. Тварини не мерзнуть, бо в холодну пору «гріються» в теплі від соломи, змішаної з гноєм, який у нижніх шарах цієї підстилки перепріває при високих температурах. А тому така євроферма є своєрідним підприємством із виробництва свинини із завершеним циклом. У майстер-класі «Альтернативне свинарство» учасники дізнавалися, що слід зробити, щоб працювати на фермах ефективно.

За таким принципом прискіпливо ознайомлювалися гості і з племінним свинарством на комплексі «Романівський», молочною фермою у селі Майське, племінною фермою телиць і фермою з відгодівлі бичків у селі Жовтневе, страусовою фермою у селі Нове, де вирощують і відгодовують майже три тисячі тепер уже не африканських, а українських страусів.

— День ферми в «Агро-Союз» підкаже нам шляхи виходу тваринницької галузі з кризового становища, хіба можна виробляти, як сьогодні, молоко за 60—75 копійок, кілограм свинини за 7 гривень, — коментує побачене Федір Лісовий, президент корпорації «Укрплемзаводи України».

Керівник сільгосппідприємства «Горінвест» із Рівненщини Леонід Волянюк був небагатослівний:

— Я переконався, давно час перейти до безприв’язного утримання корів, що й впроваджуємо на нашій молочній фермі.

Три дні всеукраїнського майстер-класу на фермах «Агро-Союзу» нагадали науковій та практичній аграрній еліті (і на це особливо звертав увагу директор корпорації «Агро-Союз» Володимир Хорішко): щоб конкурувати на рівні з країнами—учасницями СОТ, треба переходити на їхні стандарти виробництва, а отже, створювати сучасні потужні молочні підприємства. А для залучення інвестицій у молочний бізнес державі слід оперативно потурбуватися про здешевлення кредитів та збільшення термінів їх надання, хоча б до п’яти років, для тих, хто готовий будувати сучасний тваринницький комплекс.

— Всеукраїнський день ферми — серйозна нагода не просто почути про сучасні технології у сільському господарстві, за допомогою яких можна зробити агробізнес високорентабельним, а й побачити на власні очі, як зарубіжні та вітчизняні технології інтенсивно працюють на «агро-союзівських» фермах, — прокоментував для «Голосу України» захід директор Інституту тваринництва центральних районів Української академії аграрних наук академік Володимир Козир.

Синельниківський район

Дніпропетровської області.