Тримати корів стало невигідно

На Луганщині відзначається помітне скорочення поголів’я великої рогатої худоби, особливо дійної череди. У приватному секторі за рік корів стало менше на 24,2 відсотка — майже на 20 тисяч голів, у сільгосппідприємствах на 1 жовтня значилося 23,6 тисячі — скорочення на 11,3 відсотка. Фахівці такі тенденції пояснюють тим, що людям похилого віку сьогодні економічно невигідно тримати худобу в обійстях, а також... укрупненням тваринницьких ферм. З початку року в області організовано дев’ять ферм з вирощування ВРХ, 14 свиноферм. Усі нові агроформування оснащують новітнім устаткуванням, застосовують сучасні технології тваринництва, які відповідають європейським стандартам. М’ясом власного виробництва регіон, як і раніше, забезпечений лише на 46 відсотків.

Як заплатите, так і матимете

Чи має право страховик відмовити у виплаті відшкодування за договором обов’язкового страхування врожаю, якщо останній страховий платіж здійснено не повністю?

Віктор РАЄВСЬКИЙ.

Хмельницька область

Страховик має право відмовити у виплаті страхового відшкодування за договорами обов’язкового страхування врожаю лише у передбачених законом випадках, зокрема, у разі навмисних дій страхувальника, спрямованих на настання страхового випадку, свідомого подання ним неправдивих відомостей про об’єкт страхування або про факт настання страхового випадку, отримання страхувальником повного відшкодування збитків від особи, винної у їх заподіянні, порушення страхувальником агротехнічних вимог до вирощування сільськогосподарських культур та правил протипожежної безпеки, несвоєчасного повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних причин або перешкоджання страховикові у визначенні обставин, характеру та розміру збитків, а також у деяких інших випадках, передбачених законодавством. Але часткова сплата чергового страхового платежу не є підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування. Проте, згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку і правил проведення обов’язкового страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, врожаю зернових культур і цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності», у разі сплати страхувальником чергового страхового платежу за договором обов’язкового страхування врожаю не у повному обсязі страховик повинен відшкодувати прямий збиток страхувальника пропорційно сумі сплачених ним страхових внесків.

Наталя ВІЛАМОВА,юрист.