Робоча поїздка Адама Мартинюка на Волинь

У п’ятницю 17 листопада вся країна з інтересом спостерігала за напруженим перебігом парламентського засідання, яке вів Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Як завжди, питання, законопроекти, перше і друге читання, заяви, виступи, дискусії...

Та вже через якихось чотири—п’ять годин Адам Мартинюк був серед викладачів і студентів рідного йому історичного факультету Волинського державного університету імені Лесі Українки. Привели його сюди дві події — 60-річчя рідного факультету, який він закінчив у 1972 році, а також Міжнародний день студентів.

На вечорі зустрічі Адам Мартинюк щиро привітав ректора університету Ігоря Коцана, декана історичного факультету Анатолія Шваба, весь професорсько-викладацький склад, своїх однокурсників, випускників інших років, студентів із великим святом, вручив групі викладачів сувеніри, побажав усім щастя, здоров’я, довгих років життя на благо рідного народу.

Звичайно, у традиційному для себе стилі Адам Мартинюк не міг не сказати, що історія — це дуже серйозна наука, по суті, історія — це політика минулого, а політика — історія нинішнього часу. І якщо кажуть, що навіть Бог не може змінити минуле, то історики, мабуть, усе можуть. Можна сказати, що компетентний історик здатний довести історичну необхідність будь-якої події, після того як вона відбулася. І ми справді можемо «переписати» майбутнє. Тож кожен із нас має жити не тільки сьогоднішнім днем, незалежно від того, хто яку посаду займає, а й думати про відповідь на улюблене запитання Наполеона: «Що скаже історія?».

Тепло привітали колектив факультету, його випускників і студентів із 60-річним ювілеєм і Днем студентів голова облдержадміністрації Володимир Бондар, голова обласної ради Анатолій Грицюк, народний депутат України третього і четвертого скликань Станіслав Пхиденко. Вони від усієї душі побажали всім вивчати історію на лекціях і семінарах, під час археологічних експедицій і розкопок, а також творити її своїми щоденними справами, примножувати славу України і рідного краю.

Інші промовці також говорили, що нині історичний факультет — провідний навчально-науковий підрозділ університету, на якому діють сім кафедр, працюють більш як 40 педагогів, це допитливі та ерудовані студенти, висококваліфіковані випускники, які є поважними та шанованими особистостями не тільки Полісся і України, а й у інших країнах.

Свято тривало до пізньої години. Люди із хвилюванням згадували свою студентську молодість, будували плани на майбутнє. Звучали пісні, жарти, сміх. І в цих радісних веселощах важко було зрозуміти, хто тут професор, а хто вчорашній чи нинішній студент.

Моя коротка розмова із гостем зі Львова професором Костянтином Кондратюком (ми знайомі з ним 33 роки!). З’ясувалося, 30 років тому він був опонентом на захисті кандидатської дисертації Адама Мартинюка. І ще тоді зрозумів, що для Мартинюка історія — це не тільки пам’ять, починаючи «від Адама і Єви», а насамперед політика, яку він так успішно робить протягом усього життя.

Ще одна цікава зустріч із колишнім одногрупником Адама Мартинюка, а нині директором Луцького кооперативного технікуму Євгеном Лавренюком:

— Я жив в одній кімнаті з Адамом Мартинюком. Як мовиться, ледве перебивалися на одну стипендію, їли з однієї миски. Ми, сільські хлопці з бідних селянських родин, зробили себе самі, але особливо пишаємося успіхами Адама Івановича — видатної людини сучасності, яка не тільки добре знає історію, а на наших очах не повторює її помилок, творить наше сьогоднішнє і прийдешнє. Дай Боже щастя кожному з нас!

Наступного суботнього дня перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк зустрічався з виборцями. Кожна зустріч — то значний епізод у житті окремої людини чи певного колективу. Серед відвідувачів були селищний голова Ратного Володимир Кулик, адвокат із Луцька Людмила Мачульська, депутати Любешівської районної ради Михайло Кирилюк і Микола Філюк, підприємець Валентина Прокопчук, сільські голови Жидичина Ківерцівського району Олег Данькевич і Сокільської Рожищенського району Валентина Саковець, письменник-краєзнавець Владислав Наконечний, житель міста Маневичі Микола Борбич, група багатодітних матерів...

Перший заступник Голови Верховної Ради глибоко, із властивим йому почуттям відповідальності вникав у кожне питання: проблеми соціально-економічного розвитку регіонів, стрімке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, охорона здоров’я, навчання дітей, будівництво дошкільних закладів, доріг і транспорту, видання книг, судові питання... Для кожного відвідувача в Адама Івановича знайшлося добре слово, віра у правду і справедливість. Це також його відповідь на те, що скаже історія про наш час.

Того ж дня другий секретар ЦК Компартії України Адам Мартинюк узяв участь у пленумі Волинського обкому КПУ, який розглянув питання кадрової роботи. Він виступив із промовою і відповів на численні запитання учасників пленуму. Цим зробив ще одну адекватну відповідь на виклики нашого часу.

Іван ГАВРИЛИШИН,член Національної спілки журналістів України.