потрібно завершити конституційну реформу в частині, яка стосується місцевого самоврядування. Таку думку висловив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування, котра відбулася в рамках його дводенної робочої поїздки до Львівської області (20-21 листопада). Зокрема, глава парламенту зазначив, що він не може спокійно проходити мимо дискусій про те, чи правильно було ухвалено рішення про внесення змін до Конституції, які точаться сьогодні. «Багато достойників хотіли б зробити ревізію політреформи та повернутися до попередньої системи, — сказав він. — Але в мене виникає питання: це має бути система для Мороза, для Тимошенко, для Ющенка, або Януковича, чи для держави?» Саме тому Україні потрібно й надалі рухатися шляхом децентралізації влади і посилення місцевого самоврядування, що гарантуватиме політичну стабільність у країні.

Окрім того, О. Мороз пообіцяв зробити все, щоб забезпечити об’єктивний розгляд у Верховній Раді питань, які стосуються визнання ОУН-УПА та голодомору. «Стосовно голодомору, то для мене це був геноцид», — сказав він, реагуючи на заяву заступника голови Львівської облдержадміністрації Миколи Гориня про невиправдане гальмування розгляду цього питання у парламенті. Голова Верховної Ради зазначив, що коаліція ухвалила рішення підтримати законопроект про визнання голодомору геноцидом у першому читанні, щоб надалі визначитися — чи це був злочин проти українського народу, чи проти української нації.

Під час обміну думками представники органів місцевго самоврядування, зокрема, міський голова Стрия Роман Шрамов’як, голова Жидачівської райради Роман Балицький, селищний голова із Яворівського району Любов Кіт закликали Верховну Раду не закладати до Держбюджету 2007 року положення, які урізають зарплати держслужбовцям. Тож не дивно, що весь зал аплодисментами зустрів повідомлення першого заступника профільного комітету Олександра Баранівського про те, що уряд не запроваджуватиме у кошторисі 2007 року будь-яких обмежень, які стосуються зарплат держслужбовців. Окрім того, загальне схвалення викликала думка про необхідність відмови від пропорційної системи виборів до органів місцевого самоврядування, починаючи з районного рівня. У зв’язку з цим О. Мороз зазнанчив, що пропонуватиме внести зміни до виборчого законодавства, котрі передбачали б систему, за якою люди змогли б голосувати за конкретних представників партії у виборчому списку.

Після цього Олександр Мороз взяв участь у засіданні консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради України. Базовою, за його визначенням, темою засідання стало питання про охорону та збереження культурної спадщини України, зокрема Львівської області. Глава парламенту зазначив, що сьогодні в музеях і заповідниках України зберігається майже 12 млн. рухомих і нерухомих пам’яток. Саме тому вкрай необхідно завершити роботу зі створення Державного реєстру національного культурного надбання, робота над яким, через брак фінансування, ведеться дуже повільними темпами. Також він пообіцяв сприяти ухваленню закону України «Про збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», розробленого львівськими фахівцями.

Нині до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вже включено архітектурні ансамблі київських Софійського собору та Києво-Печерської Лаври, історичний центр Львова, а також у складі транскордонної номінації — «геодезична дуга СТРУВЕ». До попереднього списку ЮНЕСКО включено руїни античного міста Херсонеса Таврійського, комплекс ханського палацу у Бахчисараї, культурний ландшафт Кам’янця-Подільського.

Як зазначив голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, на території області сконцентровано близько 20 відсотків усіх пам’яток України, з яких 816 — національного значення. Урядовими постановами уже затверджено низку програм стосовно культурної спадщини регіону, проте внаслідок відсутності належних коштів реконструкція культурної спадщини відбувається дуже повільно. Відтак консультативно-дорадча рада рекомендуватиме бюджетному комітету Верховної Ради під час формування проекту бюджету на 2007 та наступні роки передбачити необхідні кошти на виконання заходів з охорони та збереження культурної спадщини.

Також під час засідання консультативно-дорадчої ради було розглянуто питання про хід підготовки держбюджету 2007 року до другого читання, про запровадження практики громадських слухань законопроектів на місцях та розглянуто приблизний план засідань ради на 2006-2007 роки.

Цього ж дня Голова Верховної Ради Олександр Мороз поклав квіти до пам’ятників Івану Франку і Тарасу Шевченку та ознайомився з роботою ВАТ «Агрофірма «Провесінь».