Галичина ділиться досвідом

Сьогодні у Львові перебуває Голова Верховної Ради Олександр Мороз. У програмі — покладання квітів до пам’ятників І. Франку та Т. Шевченку, зустріч із представниками органів місцевого самоврядування. У стародавньому місті відбудеться також засідання консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при голові Верховної Ради. Олександр Мороз планує познайомитися з роботою ВАТ «Агрофірма «Провесінь». А розпочався візит 20 листопада з відвідин Львівського національного театру опери і балету.

Зв’язані газом

Російський газ для України дорожчатиме через його дефіцит на внутрішньому російському ринку. Про це попередив російський політик Борис Нємцов перед початком засідання «круглого столу» «Україно-російські відносини в новій європейській архітектурі». Україна — на газовому гачку в Росії, та й Москва у свою чергу — на гачку в Києва за транзитом газу до Європи. Таку точку зору висловив український політолог Михайло Погребинський.

За його словами, незалежна і виразна політика України у відносинах з Європою, НАТО і Росією дасть змогу їй бути сильним суб’єктом європейської політики. Також експерт заявив, що міністр закордонних справ Борис Тарасюк є символом антиросійської політики в Україні, «але навіть якщо поміняти Тарасюка, нічого не зміниться, оскільки протягом багатьох років у Україні формувалася своєрідна дипломатична еліта, і важко щось змінити, відправивши у відставку тільки одну людину».

Скоріше погроза, чим замах

У ніч з суботи на неділю невідомий обстріляв будинок генерального директора Чорнобильської атомної електростанції Ігоря Грамоткіна. Сам керівник станції заявив журналістам, що постріл із гвинтівки було зроблено по освітлених вікнах котеджу, в якому раніше він жив.

Потерпілий пов’язує подію з виходом в ефір на початку жовтня програми з циклу «Закрита зона», в якій було продемонстровано оперативну зйомку за фактом нібито пропозиції хабара керівництву станції з боку німецької фірми NUKEM. Оперативну зйомку проводили в котеджі, що і був обстріляний. Міліція веде розслідування. Після телесюжету німецька NUKEM, що будує в Україні завод з утилізації твердих радіоактивних відходів з виведеної з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції, відсторонила від роботи звинуваченого в корупції співробітника і заявила про проведення власного розслідування. А ще відносно недавно начальником державного департаменту адміністрації зони відчуження Сергієм Парашиним було заявлено про зміну підрядчика з виконання проекту будівництва об’єкта для довгострокового зберігання відпрацьованого ядерного палива ЗВЯП-2. А остаточне рішення з цього питання плановано прийняти на Генеральній асамблеї донорів і Європейського банку реконструкції та розвитку в середині грудня.