Із досьє «Голосу України»

Голова правління ВАТ «ТК-Стиль» Марк Романович Пахманов (на знімку) народився у місті Совєтську (Росія) в родині військовослужбовця. До школи пішов у Чернігові. Після закінчення КПІ працював на музичній фабриці. З 1986-го по 2002 рік набував фаху професіонала-керівника в концерні «Чексіл», де був директором камвольної фабрики. З 2003 року очолює «ТК-Стиль».

Марку Романовичу, я щось не пам’ятаю цього підприємства до 2000 року. Вас кинули сюди на «прорив»?

Історія виникнення «ТК-Стиль» досить цікава. В об’єднанні «Текстиль-Контакт», яке очолює Олександр Соколовський, у 2002 році виникла ідея відкрити швейне виробництво в Чернігові. А оскільки мене знали як фахівця в цій сфері, то вирішили порадитися передусім зі мною. У свою чергу я, як голова постійної комісії Чернігівської міськради, з цим питанням звернувся до міського голови Олександра Соколова. Він не тільки підтримав ідею, а й допоміг швидко віднайти триповерхове приміщення, яке з 1993 року практично пустувало. Дах протікав. Не було опалення, електрики. Усе мало дуже непривабливий вигляд. Олександр Соколов, а також голова регіонального відділення Фонду держмайна Борис Петренко доклали максимум зусиль, щоб оперативно, без бюрократичної тяганини було підготовлено документи для передачі занедбаних приміщень в оренду з подальшою їх приватизацією інвестором. Зазначу, що буквально за дев’ять місяців покинуті напризволяще корпуси не лише набули пристойного вигляду, а й були заповнені найсучаснішим швейним, розкрійним обладнанням німецької фірми «Дюркопп адлер». У День міста 21 вересня 2003 року фабрика видала «на-гора» першу продукцію. Дуже радий, що до цього причетний і я як призначений директор новітнього підприємства.

— Фабрика дала роботу багатьом чернігівцям?

— У вересні розпочали роботу 100 працівників. Але вже наступного року їх стало 300. Роботу колективу організовано у дві зміни. Цьогоріч ми плануємо виготовити продукції на 25 мільйонів гривень.

— У Чернігові розміщено чимало швейних виробництв. Це не заважає у конкурентній боротьбі за споживача?

— Ні. Зрозуміло, інвестор знав ситуацію з чернігівськими швейними виробництвами. Тому наша фабрика була орієнтована на пошиття верхнього чоловічого та жіночого одягу передусім для іноземного споживача. Ми випускаємо в асортименті близько 100 моделей пальт, які мають сталий попит у США, Франції, Голландії. Зазначу, що фабрика отримала замовлень на їх виготовлення аж до березня!

— Це не пов’язано з тим, що ваша продукція дешевша, ніж у конкурентів?

— Вона, навпаки, дорожча на 5—10 відсотків! Але наші партнери вже переконалися у високій якості виробів «ТК-Стиль». А це — і робота колективу фахівців, який вже склався, і найсучасніші технології, що застосовуємо у виробництві.

— А чи завойовуєте український ринок?

— Авжеж. Працюємо і в цьому напрямі. Двадцять відсотків виробленого йде вітчизняним партнерам. Намагаємося задовольнити і попит українських модниць. Водночас, за великого бажання збільшити кількість виробленої продукції (щомісяця відвантажуємо 10 тисяч одиниць одягу), поки що не маємо достатньо техніки для подальшого росту. Ми шукаємо інвестора для значного розширення виробництва — впорядковані площі для цього є.

Інтерв’ю взяв Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.