За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) близько 90 відсотків усіх природних стихійних лих, від яких потерпає людство, мають гідрометеорологічне походження. Від них лише протягом 1992—2001 років у світі загинуло понад 620000 людей. А загальні економічні збитки становили майже 500 мільярдів доларів США.

Ці та інші дані наводилися на урочистостях з нагоди 85-річчя Державної гідрометеорологічної служби України, яке відзначалося 19 листопада. Наголошувалося на важливості вчасного попередження про наближення стихійних лих — цунамі, повені тощо, що дасть змогу вжити попереджувальні заходи, зменшити збитки і втрати.

Утім, зазначалося, на території України перші інструментальні метеорологічні спостереження розпочалися ще 1771 року. А систематичні, за погодою, режимом Дніпра біля Києва, наприкінці XVІІІ століття почав проводити видатний громадський діяч і вчений Максим Берлінський. До 1914 року на території України майже в кожній губернії існували свої мережі гідрометеоспостережень, які фінансувалися за рахунок їхніх бюджетів.

Декретом Народних Комісарів від 19 листопада 1921 року всі вони були об’єднані в єдину українську метеорологічну службу Укрмет. Нині Гідрометеорологічна служба України — це розгалужена, наукоємна галузь. Вона має понад 1000 пунктів спостережень за станом атмосфери і водних об’єктів, грунтів, на яких використовується більш як 22 тисячі засобів вимірювальної техніки. Щороку організації служби складають та доводять до споживачів близько 270 тисяч прогнозів.

За всі роки існування Гідрометеослужба за-знала багатьох реорганізацій і підпорядкування. Нині вона входить до складу МНС України. Керівники служби сподіваються, що, можливо, це міністерство надасть істотну допомогу в технічному переоснащенні обладнання, багато з якого відпрацювало не один нормативний термін.

З нагоди ювілейної дати було відзначено багато працівників служби. Голова ДГМС В’ячеслав Липинський вручив нагрудний знак до звання «Почесний працівник Гідрометслужби України» і техніку-метеорологу Зінаїді Кордик (на знімку), яка, до речі, уранці 26 квітня 1986 року перша передала дані про значне підвищення радіаційного фону в районі Чорнобиля...