Тиждень, що минув, наслідував спрямованість попередника. Урядовці та їх прихильники піарили досягнення Кабміну за 100 днів роботи, а опозиція і ті, хто їй співчували, шпиняли уряд за прорахунки і недоліки. І це нормально, бо були і досягнення (плюси) у його роботі, і недоліки (мінуси). Народ, заради якого розпиналися і перші, і другі, лише підраховував свої чергові непередбачувані, а у розрахунках чиновників — планові, витрати.

Приміром, у киян спочатку зажевріла надія, що підвищення плати за компослуги у 3—3,5 разу не буде, бо за дослідження такого стрибка візьмуться силові структури і поставлять київську міську владу на місце (от тільки на яке?). Але на тижні всі сумніви розвіяв віце-прем’єр-міністр, міністр будівництва, архітектури і ЖКГ В. Рибак, який заявив, що тарифи на житлово-комунальні послуги у Києві буде збільшено у 3,4 разу обгрунтовано. Бо тарифи на водопостачання не переглядалися з 1999 року, квартплата — з 2000-го, а тарифи на опалення та гарячу воду — з 2002 року. Водночас енергоносії подорожчали в 3,25 разу, рівень зарплати зріс, адже мінімальна зарплата із 74 гривні у 1999 році зросла до 400 гривень у 2006-му. До речі, середня зарплата у Києві за дев’ять місяців цього року збільшилася на 302 гривні й становить 1655 гривень. Як ще один аргумент чиновники вказують на те, що, мовляв, треба за щось ремонтувати тепло- і водомережі, облаштовувати будинки приладами обліку води і тепла. Ось така арифметика можновладців. А ось реакція простолюдинів: частина членів сімей виписуються з квартири, щоб менше платити за житлово-комунальні послуги. Але вони продовжують там жити. Тобто навантаження на послуги залишається таким самим. Це новітнє комунальне явище в післяреволюційній історії нової України.

Минулого тижня уряд натужно думав над тим, що ще продати. Бо у планах наповнення бюджету-2007 треба десь взяти 10 мільярдів гривень від приватизації. Нагадаю, що цього року заплановано отримати трохи більш як 2 мільярди гривень і за менш як півтора місяця до завершення року недоотримано мільярд гривень. Так от: Фонд держмайна пропонує Кабміну приватизувати 538 підприємств. ФДМ пропонує вилучити 61 підприємство із переліку раніше заборонених для приватизації підприємств. «Укртелеком», про приватизацію якого так багато говорили і більшовики, і меншовики, і всі кому не ліньки, не внесено у перелік. Мовляв, через непідготовленість. Схоже, бережуть на «чорний день», або є інші причини, відомі лише вузькому колу людей, які не діляться з народом своїми планами. Цікаво, що Мінекономіки запропонувало внести до списку приватизації на 2007 рік 26 лікеро-горілчаних та виноробних підприємств. Це дивно на тлі скандалу — трагедії у Росії, де від вживання неякісного алкоголю було масове отруєння людей і де виробництво алкоголю взято під суворий державний контроль.

На тижні на міжнародних товарних біржах різко впала в ціні нафта. У Нью-Йорку до 55,9 долара за барель. А ціна ф’ючерсного контракту на російську нафту в четвер була 53,8 долара за барель. Ми повноправні учасники процесу глобалізації. Тож слід очікувати падіння ціни на бензин? Має спрацювати знаменита крилата фраза часів правління КПРС: «Пришла весна, настало лето, спасибо партии за это»... Хоча треба чесно зізнатися, що вчора у Києві бензином марки А-95 можна було заправитись по 3,50 гривні за літр. Що є, то є. І цей якоюсь мірою відголосок з міжнародних бірж тішить.

На закінчення ще дві цифри. У січні—вересні обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України становив 3 мільярди 71 мільйон 700 тисяч доларів. Інвестиції надійшли із 117 країн світу (на 10 із них припадає 84 відсотки загального обсягу). Водночас за січень—вересень наші вітчизняні інвестори вклали в економіку інших країн 9,718 мільйона доларів. Найбільші обсяги українські інвестори вклали в операції з нерухомістю — 73 мільйони.