Перше екоселище в Криму з’явилося біля села Доброго Сімферопольського району. Першопоселенці вже й назву своєму мальовничому оберегу придумали — Світле. Його мешканці відмовилися від переваг цивілізації: мобільних телефонів, телевізорів, комп’ютерів, машин, комфортних квартир.

Екопоселенці живуть на 100 гектарах екологічно чистого мальовничого передгір’я нижнього плато Чатир-Дагу, які вони взяли в аренду на 49 років. Вони мешкають у досить теплих будинках із саману і соломи, збудованих за технологією предків, їдять овочі, фрукти та інші продукти, вирощені власноруч. Обходяться без електрики, готують їжу та гріють воду «буржуйками», рідше — на балонному газі, дещо купують у сусідньому сільському магазинчику.

Жодного дискомфорту, зокрема, й морозів, не бояться: мовляв, «скільки тієї зими в Криму». Хоча завбачливо запаслися дровами. Кожному неофіту-природолюбу, який сповідує відмову від благ цивілізації і забагне життя в повній гармонії з ще не зіпсованим острівцем довкілля, виділяють півтора гектари ще ніколи не ораного узгір’я з цілющим духмяним повітрям і травами.

Наш кореспондент побував у Світлому і поспілкувався з кількома його мешканцями. Так ось Світлана Протасова приїхала сюди першою ще три роки тому з кішкою Мотрею і собакою Люською, сповідує принципи спартанського життя, п’є лише джерельну гірську воду. Вона вважає: все, що ти робиш у житті, має дарувати тобі й оточуючим лише добро і радість.

А Павло Шербаков з родиною полишив Ялту півтора роки тому. Там він мав солідний бізнес, заможне життя. За частину коштів від проданого бізнесу купив тут ділянку. За цей час власними (вже давно мозолястими) руками звів на диво функціональний і затишний дім, самотужки викопав колодязь, посадив більше сотні родючих плодових дерев, завів пасіку.

Заради Світлого їдуть навіть із столиці. Наприклад, Ольга — дипломований психолог, торік полишила Київ і умовила друзів допомогти їй спорудити екодім з піччю саме серед найчистішого довкілля, яке вважає своїм щасливо обраним сакральним місцем. Тепер Ольга радіє постійній «м’язовій втомі» від виснажливої праці на землі, нинішньому просвітленому та піднесеному стану душі, кожному дню наодинці з природою і її біоритмами, тому що «сама себе перенесла подалі від надто агресивного столичного інформаційного поля й забрудненого за абсолютно всіма можливими параметрами мегаполісу». Уже до нового року тут буде більше десятка будинків.

Крим.