Дві теми двох достойників — бюджет і голодомор

Голова Верховної Ради Олександр Мороз погодився з більшістю концептуальних підходів Президента Віктора Ющенка до бюджету-2007, зокрема тих, які стосуються ідеології приватизації і податкових змін. Про це повідомили інформагентства з посиланням на президентську прес-службу після зустрічі двох достойників у четвер. Глава держави висловив співрозмовнику низку принципових позицій щодо бюджету-2007, які він у четвер обговорив також з Першим віце-прем’єр-міністром, міністром фінансів Миколою Азаровим.

Віктор Ющенко занепокоєний не лише тим, чим і як народ годуватимуть наступного року, а й уроками, які влада мала б винести із мору народу голодом більш як півстоліття тому. Він нагадав керівникові парламенту про поданий президентський законопроект про голодомор і наголосив на ключовому положенні документа — визнати пережите людьми у 1932-1933 роках горе геноцидом української нації.

Олександр Мороз, як вказують ті само джерела, висловив упевненість, що Верховна Рада схвалить цей законопроект.

До речі, окрім зустрічі із керівником парламенту глава держави зважив за доцільне ще й окремо звернутися до українського народу і депутатів з приводу розгляду цього само законопроекту. З огляду на необхідність встановлення історичної справедливості, морально-духовного оздоровлення українського народу закликаю всіх депутатів підтримати проект закону і визнати голодомор 1932—33 років геноцидом української нації, звертається до народних обранців Віктор Ющенко.

Для переконливості він нагадав, що за час незалежності українська влада неодноразово висловлювалася про голодомор як геноцид: «у рішеннях і публічних виступах усіх трьох президентів України, інших керівників держави, у постановах Верховної Ради України» і що на сьогодні вже десять країн світу визнали голодомор в Україні 1932—1933 років геноцидом українського народу.

Анатолій БЕНЬ.

Пільги для розвитку економіки

Ранкове засідання 17 листопада

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому один із законопроектів, що є передумовою вступу України до СОТ, — внесення змін до деяких законів про плату за ліцензії та акцизний збір на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Цим документом передбачається підвищити акцизні ставки на алкогольні та тютюнові вироби, що є однією з вимог СОТ.

Ухвалено в цілому й урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань оподаткування. Цей документ, зокрема, передбачає запровадження пільгової митної ставки для промислового обладнання і комплектувальних, що їх завозять на вітчизняні підприємства у рамках інвестиційних проектів. Однак перелік такого обладнання і комплектувальних має затверджувати Кабмін, а також перевіряти виконання інвестиційних зобов’язань і повернення кредитів. Закон передбачає ще низку змін в оподаткуванні промислових підприємств, корпорацій тощо, але, за наполяганням уряду, Кабмін матиме великі повноваження у затвердженні податкових пільг і контролі за ними. Народні обранці внесли близько ста поправок до цього законопроекту. Під час обговорення депутати також застерігали від того, щоб цей закон не став лазівкою для можливого ухиляння від оподаткування різних суб’єктів господарювання.

Прийнято також постанови парламенту з рекомендаціями Кабінету Міністрів за підсумками дня уряду про діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування з розвитку фізичної культури і спорту, а також дня уряду з проблем вугільної галузі. Зокрема, пропонується запровадити пільгове оподаткування для спортивних баз і споруд, центрів олімпійської підготовки, а з другого питання — вжити низку заходів, спрямованих на піднесення престижу шахтарської праці.

Після обговорення законопроекту про зміни в оподаткуванні депутати перейшли до питання «Різне», а до законопроекту про голодомор черга так і не дійшла.

Головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив про входження до складу фракції СПУ народного депутата Ігоря Урбанського, а також про рішення фракції СПУ виключити з її складу депутата Галину Гармаш, котра відтепер працюватиме в парламенті як позафракційна.

Депутати також проголосували за звільнення з посади Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової у зв’язку з обранням її народним депутатом України.

Юліана ШЕВЧУК.