На 27-му пленарному засіданні Міжпарламентської Асамблеї СНД, що днями відбулося в Санкт-Петербурзі (Росія), була «присутня найбільш представницька делегація Верховної Ради України з моменту приєднання у квітні 1999 року нашого парламенту до відомої Алматинської угоди (27 березня 1992 року)». Цим фактом керівник делегації Верховної Ради Перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк (на знімку) підтвердив «великий інтерес депутатів українського парламенту до діяльності МПА СНД» і просив вважати це «відповіддю нині правлячої в Україні парламентсько-урядової коаліції» «на питання про членство України в МПА СНД».

У виступі на засіданні, як передає далі парламентський прес-центр, він також пообіцяв, що Верховна Рада України має намір брати активну участь у роботі МПА СНД, ділитися своїм досвідом законотворчої роботи та широко використовувати інтелектуальний потенціал Асамблеї. А. Мартинюк поінформував делегатів МПА СНД про намір підтримати ухвалення «солідного блоку модельних законодавчих актів», що винесені на розгляд нинішнього засідання. Водночас А. Мартинюк зазначив, що українська делегація має також і певні застереження стосовно деяких із них.

З огляду на проведення низки заходів за участю силовиків, А. Мартинюк назвав ці дні в роботі МПА СНД «бенефісом силових структур» і наголосив, що Україна «зацікавлена у скоординованих зусиллях країн Співдружності в боротьбі проти незаконної міграції, трафіку наркотичних речовин та торгівлі людьми». Він також висловив побажання, «маючи на увазі парламентський вимір Єдиного економічного простору, виробити більш ефективний та стійкий механізм взаємодії парламентів «четвірки».

Під час 27-го пленарного засідання МПА СНД А. Мартинюку було вручено нагороди: орден Співдружності МПА СНД та медаль за заслуги перед парламентом Казахстану.