Нещодавно в черговому числі «Голосу України» було вміщено інтерв’ю з В. Шинкаруком — начальником управління ліцензування, акредитації та нострифікації Міністерства освіти і науки України, в якому він виклав своє (міністерське) бачення гострого конфлікту, що має місце до сьогодні, між МОН і Міжрегіональною Академією управління персоналом (МАУП). Дотримуючись демократичних засад і принципів у діяльності ЗМІ, подаємо і іншу точку зору, з якою виступає ректор МАУП М. Головатий.

Рішенням ДАК від 26 вересня п. р., а також відповідним наказом МОН України Міжрегіональній Академії управління персоналом було відмовлено видати 4655 дипломів випускникам МАУП минулого навчального року, а також призупинено дію ліцензії для 32 навчальних підрозділів академії. Читачі, котрі незнайомі із суттю конфлікту, можуть справді зрозуміти, що МОН «рішуче бореться з псевдоосвітою», стоїть на сторожі закону. Насправді все не так — до навпаки. Щоб не бути голослівними, наведемо такі об’єктивні факти, які це підтверджують.

МАУП — справді найбільший вуз України, акредитований за ІV рівнем акредитації, в якому навчається нині близько 57 тис. студентів із 32 країн світу. Підготовка і перепідготовка фахівців тут здійснюється з 30 спеціальностей та 132 спеціалізацій. Академія має власні: телеуніверситет, видавництво, Міжнародний бібліотечно-інформаційний центр (понад 300 тисяч книг), щорічно сплачує понад 20 млн. грн. податків. За 17 років існування МАУП випустила майже 50 тисяч фахівців, створила тисячі робочих місць. І от майже рік тому МОН України в односторонньому порядку стало вимагати перереєстрації статуту МАУП, інших приватних вузів, а саме, зміни їх організаційно-правової форми. Оскільки це не відповідає, а суперечить законодавству, МАУП оскаржила цю вимогу в суді і виграла справу проти МОН. У відповідь за таку непокірність розпочато тотальне переслідування академії, фактично перешкоджаючи її законній господарській діяльності. Це: умисна затримка з ліцензуванням і акредитацією, особливо окремих відокремлених підрозділів; організація позапланових, упереджених перевірок; позбавлення права присвоювати вчені звання і, врешті, призупинення видачі дипломів державного зразка про освіту на підставі того, що МАУП, мовляв, порушила ліцензійні умови щодо наборів молоді на навчання. МАУП, зрозуміло, стала опротестовувати і ці дії.

З 9 по 18 вересня ц. р діяльність МАУП перевіряли три великі комісії МОН, які не знайшли жодного випадку, коли б людина не вступила до вузу, не вчилася і не пройшла державної атестації. Разом з тим згадані комісії вказують на перебільшення ліцензійних обсягів в наборі студентів. Фактично, це також не відповідає реаліям. Так, згідно з ліцензією, виданою органом ліцензування — Міністерством освіти і науки України, 10 квітня 2006 р., серія АВ № 048032 для МАУП загальний ліцензований обсяг прийому на навчання до МАУП становить 21240 осіб, тоді як фактичний випуск студентів академії за період з 01.09.2005 по 01.09.2006 (за встановленим Міністерством звітним періодом для видачі дипломів) нараховує 14905 осіб. Отже, фактичний випуск студентів на 6335 осіб менший від встановленого ліцензованого обсягу прийому.

Трохи більш як півроку тому МОН вже приймало рішення про анулювання ліцензій Житомирського, Чернігівського, Криворізького інститутів МАУП після позапланових, раптових і необ’єктивних їх перевірок. І хоча судові органи це рішення визнали протиправним, призупинили дію відповідних наказів, МОН ці рішення не виконує, продовжуючи перешкоджати господарській діяльності академії.

Зазначимо, що більшість недоліків, виявлених згаданими комісіями МОН в діяльності МАУП, є надуманими, суб’єктивованими, і такими, що не відповідають реаліям. Так, вказуючи на те, що студенти-правознавці не вивчали окремих предметів, зокрема, розділів права, забувають про те, що всі навчальні програми МАУП проходили свого часу відповідну експертизу у базових вузах України. І це стосується всіх спеціальностей. Не витримує критики і статистика щодо кадрів МАУП. На сьогодні тут працює 250 кафедр, з яких 172 випускаючі. Загалом — це 4000 викладачів, з яких 233 доктори та 1502 кандидати наук (160 професорів та 963 доценти).

Дії МОН України щодо МАУП були оскаржені в судовому порядку. Відповідно до статті 53 Конституції України кожен має право на освіту, на вибір відповідного навчального закладу. Крім того, відповідно до статті 27 Закону України «Про освіту» від 23 травня 1991 року №1060-ХІІ випускнику державного та іншого акредитованого (атестованого) навчального закладу видається відповідний документ про освіту встановленого зразка. Зразки документів про освіту затверджуються Кабінетом Міністрів України. А дипломи видає саме МОН України, а не вузи.

Державна атестація осіб, які закінчують вищі навчальні заклади усіх форм власності, відповідно до Закону України «Про вищу освіту» здійснюється державною екзаменаційною комісією. Положення про державну екзаменаційну комісію затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки, а голови ДАК призначаються лише МОН України.

МАУП є акредитованим навчальним закладом. Всі особи, для видачі дипломів яким МАУП звернулася до Міносвіти, пройшли відповідний курс навчання та склали державні іспити державним екзаменаційним комісіям, голови яких, ще раз нагадуємо, призначені наказами Міносвіти. Отже, на підставі законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту» МОН зобов’язане видати цим особам документи про отриману освіту державного зразка і припинити елементарне переслідування МАУП.

Микола ГОЛОВАТИЙ,ректор МАУП, доктор політичних наук, професор.